Solutii de promovare a unui curs

Există numeroase firme si organizatii care organizează cursuri de formare profesională sau cursuri de dezvoltare personală dar pentru toti aceia care organizează astfel de cursuri este din ce in ce mai greu să isi promoveze cursurile.

Acum 10 ani reţeta promovãrii era relativ simplă, mai ales pentru firmele din provincie: iţi autorizai un curs si dădeai 1-2 sãptãmani anunturi in ziarul local cu cel mai mare impact, pentru a avea un număr convenabil de persoane inscrise. In ultimii ani, odată cu cresterea numărului de utilizatori ai internetului, tirajul majoritatii ziarelor a scăzut in mod vertiginos si ca urmare si impactul anunturilor din ziare la mica sau marea publicitate a scăzut. Acum internetul este “la putere” deoarece peste 5,9 milioane de români, folosesc internetul zilnic, iar tendinţa este de creştere continuă, conform celui mai recent Studiu de Audienţă şi Trafic de Internet (SATI). Evolutia este spectaculoasă dacă ne gandim că in 2002 erau 1.7 milioane de utilizatori de internet, dintre care cca. 505.000 intrau zilnic pe internet

Asa că, dacă vrei sa promovezi un curs, teoretic cea mai bună solutie o reprezintă internetul. Iti faci un site si la prima vedere ai rezolvat problema promovării. Din păcate promovarea prin internet nu este simplă datorită numărului imens de site-uri existente si cresterii exponentiale a numărului acestora. Internetul a devenit “un ocean de informatii” in care adeseori te pierzi. La ora actuală in spatiul virtual romanesc există aproximativ 350.000 site-uri cu extensia “.ro” la care se mai adaugă alte cateva zeci de mii de site-uri cu alte extensii. Internautii care caută ceva pe internet au răbdare să verifice maxim 10 site-uri pentru a afla informatia dorită, după care dacă nu găsesc renuntă sau se multumesc cu ceea ce au găsit pe primele 10 site-uri pe care le-au intalnit.

Intrebarea pe care si-o pune in mod firesc fiecare proprietar de site este cum să facă ca site-ul său să ajungă pe prima pagina din Google, pentru ca cei care caută un curs să il găsească pe el. Răspunsul e simplu: marketing online … numai că pentru a ajunge pe prima pagina e nevoie de cca 2-3 ani de zile si asta in conditiile in care lucrezi cu niste profesionisti in promovare si investesti sume considerabile pentru asa ceva.

O altă solutie ar fi să apelezi la reclama plătită oferită de Google (AdWords). Nu e o idee rea deoarece este o metoda care conduce la rezultate rapide. Are insă si cateva dezavantaje: dă rezultate doar atata timp cat plătesti si in plus nu e deloc ieftină.

Există insă si solutii ieftine care presupun insa putină muncă in domeniul promovarii online. Este vorba de inscrierea anunturilor referitoare la cursurile organizate pe site-urile specializate in anunturi cum ar fi tocmai.ro, olx.ro, anuntul.ro sau inscrierea fiecarui curs pe un portal specializat in promovarea cursurilor pentru adulti cum este si e-Calificare.ro.

e-Calificare.ro este unul dintre portalurile dedicate instruirii cu cel mai puternic impact in randul persoanelor interesate să participe la cursuri. Ca si in cazul majoritatii site-urilor de anunturi publicarea de informatii este gratuita dar in cazul acestui portal apare avantajul ca dupa crearea unui cont de utilizator este permisă publicarea unui numar mare de cursuri, fiecare dintre acestea putand fi modificat ulterior in functie de cerinte. De exemplu in cazul unui curs planificat să inceapă la o anumită dată, la care nu s-au strans numărul minim de participanti necesari inceperii cursului pentru a extinde durata inscrierii nu este necesară republicarea anuntului ci este posibilă modificarea informatiilor referitoare la data inceperii. Astfel link-ul aferent unui curs apărut pe google, odată creat nu se pierde prin republicarea anuntului, si astfel cresc sansele ca informatia să ajungă la clientul vizat.

In cazul cursurilor gratuite, finantate prin POSDRU mai există un avantaj: cursurile gratuite sunt afisate suplimentar intr-o sectiune a portalului dedicată exlusiv cursurilor gratuite, sectiune extrem de căutată de cei interesati să se instruiască.

De aceea va recomandăm să nu ratati sansa promovări gratuite a cursurilor organizate de dvs. cu ajutorul portalului e-calificare.ro