Sa invătăm cum se invată ?

Sună putin cam ciudat, mai ales atunci cand e vorba de adulti. In Romania aproape toată lumea a urmat o scoală si logica spune că după cei ai frecventat 8 ani o scoală in mod sigur stii cum să inveti.
Cu toate acestea, cine a avut curiozitatea să caute in lista competentelor comune mai multor calificări, a găsită “competenţa de a învăţa”, si o serie de firme autorizate să desfăsoare cursuri de formare profesională organizează cursuri pe această temă. Mai mult decat atat, Uniunea Europeană încurajează statele membre să creeze oportunităţi de învăţare pentru adulţi şi prin programele pe care le finantează încurajează participarea adultilor la diferite cursuri, si mai ales la acele cursuri care ii invată să invete.

Dar totusi, sunt astfel de cursuri cu adevarat necesare ?

Alvin Toffler afirma    analfabetul de mâine nu va fi cel care nu știe să scrie și să citească, ci cel care nu va învăța cum să învețe”.

Pentru multi oameni e normal ca după ce isi finalizează studiile, fie că e vorba de scoli tehnice fie de universităti, să nu isi mai “irosească timpul” invătand in continuare, căci au invătat destul. Tocmai pentru acest tip de oameni participarea la cursuri cu tema “competenţa de a învăţa” este foarte utilă. Competenţa de a învăţa reprezintă capacitatea de a urmări şi de a persevera în învăţare, de a-ţi organiza propria învăţare, inclusiv printr-un management efectiv al timpului şi al informării, atât individual cât şi în grup. Invătarea poate contribui la ridicarea nivelului general de competenţe, ceea ce contribuie la creşterea şanselor profesionale si poate contribui in acelasi timp la cresterea nivelului de bunăstare. Participarea la un curs cu tema “competenţa de a învăţa” ii poate mobiliza pe multi dintre aceeia care nu sunt multumiti de evolutia lor profesională, de castigurile pe care le obtin, dar care nu reusesc să se mobilizeze pentru a evolua si a o duce mai bine.

In ziua de azi, pentru a face fată schimbărilor rapide din societate, adultii trebuie să invete continuu. Este unul din motivele pentru care promovarea învăţării pe tot parcursul vieţii este mentionata în cadrul Strategiei de la Lisabona, strategie care stabileşte obiective de creştere economică, competitivitate şi incluziune socială in Uniunea Europeană.
A învăţa să înveţi este una din cele 8 competenţe cheie prevăzute în recomandarea cu privire la competenţele cheie pentru învăţarea de - a lungul întregii vieţi.

Cursurile cu tema “competenţa de a învăţa” ii ajuta pe participanti să se mobilizeze pentru a aloca timp învăţatului, să se disciplineze si să fie perseverenţi în procesul de învăţare, ii ajută să isi crească capacitatea de concentrare pe termen scurt şi pe termen lung, capacitatea de a reflecta critic asupra obiectului şi a scopului învăţării, si bineinteles capacitatea de a comunica, ca parte a procesului de învăţare.
Această competenţă include conştientizarea procesului şi nevoilor proprii de învăţare, identificarea oportunităţilor disponibile şi abilitatea de a depăşi obstacolele pentru a învăţa cu succes. Motivaţia şi încrederea sunt cruciale pentru această competenţă.
A învăţă sa înveţi inseamnă să stii cum să faci o documentare rapidă, cum să faci o lecturare / citire aprofundată, cum să iei notițe în mod eficient si cum să faci sinteze valoroase. A învăţă sa înveţi este primul pas pe care trebuie să il faci pentru a o duce mai bine.

Concluzia: dacă esti nemultumit de ceea ce se intampla cu cariera ta si vrei să progresezi pe plan profesional, unul din primii pasi pe care ii poti face este să te inscrii la un curs referitor la competenţa de a învăţa. Te va ajuta in tot ceea ce vei intreprinde mai departe.

 

 

Spor la învăţat !