POSDRU – o oportunitate de instruire gratuita

Incepand cu anul 2008, cand au demarat propriu-zis primele proiecte finantate prin Fondul Social European, Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (cunoscut si sub denumirea de „POSDRU”) in Romania au existat numeroase oportunitati de instruire gratuita.

POSDRU are ca obiectiv general dezvoltarea capitalului uman si cresterea competitivitătii, prin corelarea educatiei si învătării pe tot parcursul vietii cu piata muncii, iar unul dintre principalele obiective specifice il reprezinta promovarea educatiei si formării initiale si continue de calitate, inclusiv educatia superioară.

In ansamblu, până la data de 31 decembrie 2011 în sistemul informatic al POSDRU a fost înregistrată participarea la operatiunile finantate din FSE a unui numar de 589.324 persoane, din care 272.260 angajati, 143.474 someri si 173.590 persoane inactive.

Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane este structurat pe 7 Axe Prioritare şi 21 Domenii Majore de Interventie. Cele 7 axe prioritare sunt:

1.Educatia si formarea profesională în sprijinul cresterii economice si dezvoltării societătii bazate pe cunoastere

2.Corelarea învătării pe tot parcursul vietii cu piata muncii

3.Cresterea adaptabilitătii lucrătorilor si a întreprinderilor

4.Modernizarea serviciului public de ocupare

5.Promovarea măsurilor active de ocupare

6.Promovarea incluziunii sociale

7 Asistentă tehnică

Marea majoritate a celor 589.324 persoane asistate pana la 31 decembrie 2011 au participat la cursuri de calificare sau la simple cursuri de instruire pe una din axele 1-6. In general cursurile organizate prin POSDRU au fost gratuite, ceea ce a reprezentat o oportunitate de instruire deosebita pentru cei interesati de acest subiect. Multi specialisti au apreciat ca POSDRU este un program excelent pentru tara noastra.

Din pacate marea majoritate a contractelor de finantare incheiate se apropie de final in prima parte a anului 2013. Este posibil ca AMPOSDRU sa lanseze noi licitatii pentru demararea unor noi proiecte, dar ca urmare a neregulilor constatate de UE exista si riscul ca acest program sa fie suspendat.

Tocmai de aceea le recomandam tuturor celor lansati sa se instruiasca sa se inscrie cat mai rapid in programele de instruire care mai sunt disponibile. Oportunitati similare nu vor mai apare probabil pana la finalul anului 2014 sau chiar inceputul anului 2015 !