Managerii firmelor mici au nevoie de instruire antreprenoriala

Multi specialisti in management au criticat felul in care afacerile mici sunt conduse in Romania, spunand că multe IMM-uri: 

  • sunt create, adesea, fără o motivatie fermă si precisă, fără o analiza complexă a mediului de afaceri, fără o întelegere serioasă a oportunitătilor de afaceri si fără o matură chibzuintă si planificare a afacerii;
  • se bazează foarte des pe oportunitati de afaceri temporale si nu pe cele de perspectivă;
  • sunt conduse, în cea mai mare parte, în mod empiric, la întâmplare, fără a aplica niciun principiu de management stiintific, de catre întreprinzatori confuzi si nepregătiti, care îsi încearcă de fapt norocul în lumea afacerilor si care în mare parte esueaza rapid;
  • folosesc salariati care de cele mai multe ori nu au nici pregătirea necesară, nici motivatia adecvată si nici interesul de a se perfectiona.

 

In replica conducătorii micilor afaceri au spus că cei care fac astfel de afirmatii sunt doar niste teoreticieni care nu stiu prea multe despre lumea reală. 

După mai multi ani de controverse se pare că a venit si momentul adevărului. La finalul anului 2013 putem constata că rezultatele obtinute de IMM-urile romanesti sunt dezastruoase. Potrivit ultimelor informatii:

 

  • in ultimii 5 ani un număr de aproape 120.000 societati comerciale au intrat in insolventă (18.421 firme in 2009, 21.692 firme in 2010, 19.651 firme in 2011, 26.807 firme in 2012 si 29.587 firme in 2013). Numărul imens de firme intrate in insolventă este pus de multi pe seama crizei dar după cum se poate observa cele mai multe firme au intrat in insolventă in 2012 si 2013, perioadă in care Romania a reusit să iasă din criză;
  • desi in ultimii 5 ani au fost inmatriculate un număr de 615.751 firme la finalul anului 2013 existau doar 719.258 persoane juridice active. Mai mult decat atat, la finalul anului 2008 existau peste 950.000 de firme la care ar mai trebui să adăugăm cele 615.751 firme inregistrate in ultimii 5 ani, dar cu toate acestea la finalul anului 2013 avem mai putine firme active decat in 2008. Asta denotă că marea majoritate a afacerilor noi se inchid in scurt timp de la lansare;
  • otrivit unui studiu efectuat de cei de la "RisCo" valoarea de piață a unui număr de 162.455 de firme din România era la sfârșitul anului 2013 mai mică sau egală cu 1.000 de euro. Cu alte cuvinte multe afaceri care supravietuiesc “nu valorează 2 bani”!. Este evident pentru oricine cat de performant poate fi managementul unei firme care ajunge să valoreze mai putin de 1.000 Euro.

 

De aici putem trage concluzia că au avut dreptate economistii care sustineau că marea majoritate a firmelor mici din Romania sunt conduse empiric, de persoane care nu au cunostintele antreprenoriale necesare pentru a putea dezvolta o afacere de succes.

Solutia o reprezintă in mod evident instruirea intreprinzătorilor. Pentru firmele care organizează cursuri de instruire antreprenorială, fie că este vorba de cursuri certificate de ANC fie că e vorba de simple cursuri care au ca scop dezvoltarea personală a intreprinzatorilor este un bun moment de a isi promova oferta de instruire.

Pană acum cele mai căutate cursuri erau cele de vanzări si cele de management (inclusiv management de proiect) dar se pare că intreprinzătorii au nevoie de o paletă mult mai largă de cursuri. Nu este insă simplu să ii atragi pe intreprinzatori la cursuri deoarece marea majoritate consideră că au cunostintele necesare pentru derularea unei afaceri si că participarea la cursuri este o pierdere de timp. Pentru a ii atrage pe intreprinzători firmele care organizează cursuri de instruire in domeniul afacerilor trebuie să stie că: 

  • promovarea ofertelor de instruire trebuie făcuta prin intermediul unor canale specifice;
  • este preferabil să se organizeze cursuri de scurtă durată;
  • cheia succesului o reprezintă sustinerea cursurilor de către traineri cu experienta practică. 

 

Piata pentru cursurile organizate in beneficiul antreprenorilor si managerilor de companii este foarte mare. Firmele si institutiile care organizează cursuri de instruire pentru oamenii de afaceri sau pentru cei care doresc să pornească o mică afacere isi pot promova gratuit oferta de instruire pe e-calificare.ro