Investeste permanent in tine!

Multi dintre dvs. ati auzit probabil sloganurile “Investeste permanent in tine” si “Investeste în educatie pentru a construi un viitor mai bun”. Auzind aceste sloganuri cei mai multi isi spun că 12 ani de studii, sau chiar mai mult decât atât, le-au fost de ajuns. Copiii si adolescentii trebuie să invete iar adultii trebuie să isi vadă de muncă.
Afirmatii de acest gen erau partial adevărate acum mai bine de 25 ani, când te angajai intr-o intreprindere pe viată. Acum lucrurile s-au schimbat, si nici un loc de muncă nu mai este sigur, deoarece multe firme dau faliment iar institutiile publice fac periodic restructurări si disponibilizări de personal. Nici cei care au norocul să lucreze intr-o multinatională, care teoretic va rezista de-a lungul anilor, nu au garantia unui loc de muncă stabil căci aceste companii fac periodic re-evaluări ale personalului, iar cei care nu reusesc să facă fată cerintelor sunt disponibilizati.

Societatea de azi este extrem de dinamică si de aceea si cerintele angajatorilor se schimbă in permanentă. Atât marile companii cat si cele mici incearcă să se adapteze rapid schimbărilor pietei, si pentru a face fată acestei provocări au nevoie de angajati policalificati, capabili să acumuleze cunostinte noi si să se adapteze la cerintele in schimbare ale posturilor de lucru.

In general oamenii isi doresc “să aibă viitorul asigurat”, iar cei care vor asta pot opta fie pentru plasarea banilor câstigati in afaceri sau tranzactii financiare, care să le asigure in viitor independenta financiară si posibilitatea de a trăi până la sfârsitul vietii fără a mai munci, fie să investească in ei, astfel incât să fie capabili in permanentă să facă fată cerintelor pietei muncii si să aibă până la sfarsitul cariereri un loc de muncă bine plătit.

In mod evident toată lumea ar prefera varianta investitiilor si a plasamentelor financiare, dar in practică sub 1% din oameni reusesc acest lucru. De aceea, pentru 99% dintre oameni, cea mai bună solutie este să investească in viitorul lor, mai exact in educatie. Este singura sansă ca dupa 50 de ani, in cazul unei disponibilizari să iti mai găsesti un loc de muncă. Multi nu cred ca vor ajunge intr-o astfel de situatie, dar potrivit statisticilor doar 41% dintre românii cu vârste cuprinse între 55 si 64 de ani au unde sa lucreze.

Multi spun că după o anumită vârstă nu mai poti invăta, dar aceasta afirmatie este falsă. Potrivit cercetătorilor amercani creierul persoanelor de vârsta a doua nu mai este la fel de ager ca al tinerilor din cauza stresului indurat de-a lungul vremii, dar asta nu inseamnă că dispare capacitatea de a invăta. Lipsa dorintei de a învăta ceva nou tine in primul rând de educatia însusită de-a lungul vietii. Unei persoane care după implinirea vârstei de 18 ani nu a participat la nici un curs de instruire sau perfectionare ii va fi extrem de greu să se apuce de invătat la 55 de ani deoarce nu mai are deprinderea de a invâta. De aceea una dintre principale activităti pe care trebuie să o facă un om este să se dezvolte ca persoană in continuu. E bine ca la anumite intervale de timp, chiar dacă nu iti cere nimeni asta, să participi la cursuri la care inveti ceva nou, iar dacă intâmplator nu stii la ce cursuri ar fi bine să participi recomandările ar fi următoarele:

  • cursuri de perfectionare in domeniul in care vă desfăsurati activitatea;
  • cursuri complementare domeniului in care lucrati;
  • cursuri intr-un domeniu care va pasionează si in care credeti ca v-ar face plăcere să lucati, chiar dacă este complet diferit de tot ceea ce ati facut până la momentul respectiv.

Este important să alegeti cu grijă oganizatia sau institutia care organizează cursurile. Pentru cei care au terminat deja o scoală calitatea programelor oferite de furnizorul de instruire este mai importantă decât diploma oferită la final.