In sens traditional, cariera profesionala inseamna o succesiune de etape in urma carora individul ajunge intr-o functie “inalta”, cu recunoastere sociala si bine platita (cariera manageriala, medicala, cariera didactica, militara, etc.). Avansarea persoanei în domeniul de activitate in care lucreaza este insotita de o crestere a prosperitatii financiare, o crestere a responsabilitatilor dar si a prestigiului si a puterii.
Termenul este complex si expertii au ajuns la concluzia ca atunci cand vorbim de cariera trebuie sa facem distinctie intre cariera obiectiva (care include dezvoltarea personalului si implica promovare, specializare, motivare, planificare a resurselor umane etc.) si cariera subiectiva (care are in vedere perceptia de sine si rolul profesiei in viata fiecarui individ).
Dezvoltarea carierei este un proces complex de lunga durata, care potrivit lui Steers, R incepe undeva in intervalul 15-22 ani si se termina in intervalul 62-70 ani. Modul in fiecare fiecare persoana incearca sa isi dezvolte cariera individuala depinde, asa cum se mentiona mai devreme, de perceptia de sine si rolul profesiei in viata fiecarui individ. Indiferent insa de acesta perceptie, cariera unei persoane este direct influentata de programele si activitătile desfasurate in scopul dezvoltarii personale si de actiunile intreprinse pentru avansare (in domeniu sau intr-o organizatie).
Motivele pentru care aproape orice om depune eforturi pentru dezvoltarea carierei sunt multiple. Dincolo de faptul ca este o sursa de venit, cariera ofera unei persoane diferite grade de satisfactie profesionala, experientele individuale de munca avand o influenta semnificativa asupra starii psihologice generale a individului.
In mod evident pregatirea profesionala reprezinta una dintre cheile principale ale succesului in cariera. Daca facem o analiza rapida a celor care au avut sau au o cariera de succes, cu exceptia politicii, vom gasi mereu acceasi explicatie: o pregatire profesionala solida intr-un domeniu pe care persoana respectiva il considera atractiv.
Lasand la o parte atractia sau pasiunea pentru domeniul in care o persoana isi desfasoara activitatea, pregatirea profesionala este elementul de baza in dezvoltarea carierei.
Pregatirea profesionala se realizeaza in mai multe etape
· Pregatirea profesionala propriu-zisa – realizata prin pregatirea scolara primara, gimnaziala, liceala si universitara. Aceasta are ca scop obtinerea calificarii profesionale. Pregatirea profesionala se poate realiza si prin: ucenicie sau calificare la locul de munca, absolvirea unor scoli profesionale sau de meserii si participarea la cursuri de formare profesionala.
· Dezvoltarea profesionala – realizata in cadrul institutiilor/organizatiilor in care individul isi desfasoara activitatea. Aceasta are ca scop dezvoltarea de capacitati noi si adaptare a indivizilor la conditiile locului de munca.
· Perfectionarea profesionala – realizata fie in cadrul institutiilor/organizatiilor in care individul isi desfasoara activitatea fie in cadrul unor organizatii specializate in furnizarea de programe de perfectionare. Aceasta are ca scop îmbunatatirea cunostintelor profesionale, a abilitatilor si deprinderilor existente, acumularea de noi tehnici de lucru ca urmare a progresului stiintific si tehnic.
Analizand toate aceste etape ale pregatirii profesionale vom constata ca fiecare dintre ele presupune participarea la activitati de instruire derulate sub diverse forme. De aceea se poate afirma ca instruirea este la baza dezvoltarii carierei personale.