Ca si in 2011, si in vara anului 2012 o buna parte din absolventii de liceu nu au trecut examenul de bacalaureat. Anul trecut aproape 44,5 la suta dintre liceeni au promovat, iar in 2012, dupa sesiunea din vara, doar 43% dintre absolventi au obtinut nota de trecere la examenul de bacalaureat. In timp ce o parte dintre cei care acum au statut de „absolvent de clasa a XII-a fără diplomă de bacalaureat" viseaza ca vor reusi sa isi gaseasca un loc de munca in vestul Europei, restul, care realizeaza ca in contextul revenirii crizei fara experienta si fara o calificare sansele de angajare in Spania, Italia sau Anglia sunt minime, se gandesc sa isi gaseasca un loc de munca in Romania. Nu este deloc simplu, nici in tara nici in strainatate, deoarece marea majoritate a absolventilor sunt necalificati iar in ultima vreme angajatorii in „goana dupa comeptitivitate” ii prefera pe cei relativ tineri dar experimentati.
Primul pas pe care il fac tinerii absolventi care nu isi gasesc un loc de munca este sa se inregistreze la Agentia Natională pentru Ocuparea Fortei de Muncă (ANOFM / AJOFM) ca someri. Astfel ei primesc indemnizatia de somaj de 250 de lei pe lună, timp de 6 luni. Apoi, acestia fie isi cauta in continuare un loc de munca corespunzator calificarii pe care o au fie se inscriu la cursurile organizate de ANOFM / AJOFM.
Cursurile de calificare – solutia pentru cresterea sanselor de angajare
Nu este de neglijat posibilitatea celor care nu au trecut examenul de bacalaureat să urmeze diferite cursuri de calificare profesională. Potrivit informatiilor publicate de Agentia Natională pentru Ocuparea Fortei de Muncă tinerii absolventi aflati in cautarea unui loc de munca pot beneficia, în mod gratuit, de servicii de formare profesională. Institutiile statului organizeaza periodic cursuri de calificare profesionala in meserii cerute pe piata muncii.
Desi multi tineri nu acorda importanta acestor cursuri trebuie sa recunoastem ca in Romania, dar si in alte tari din UE, nu de puţine ori o diplomă „oficiala” cântăreste greu la angajare, în conditiile in care oferta de locuri de muncă e restransa iar numarul celor necalificati interesati sa se angajeze mare.
Cei care se inscriu la cursuri de formare profesionala pentru a isi creste sansele de angajare trebuie insa sa fie foarte atenti la tematica cursului la care se inscriu si la formatorul care organizeaza cursul. Uneori rata de plasare a absolventilor de cursuri de calificare-recalificare este scazută din cauza necorelarii programei de curs cu cerintele angajatorilor (care uneori pretind specializări pe domenii restrânse sau pentru anumite utilaje).
Pe langa cursurile de calificare intr-o meserie tinerii absolventi nu trebuie sa neglijeze nici cursurile de dezvoltare personală si cele de orientare vocatională, care pot contribui si ele la cresterea sanselor de angajare.