Cursurile de calificare sau perfectionare – o sansa de a te angaja pe un post bine platit

Orice om isi doreste un loc de muncă bine plătit. Din păcate in Romania sansele de a castiga bine sunt destul de mici si acesta este probabil principalul motiv pentru care in prima lună a anului 2014 cei mai multi romani interesati de un job au căutat pe google folosind cuvintele cheie “Locuri de muncă in străinătate”.

Cei care au fost la munca intr-o altă tară stiu insă că nu e deloc simplu să lucrezi in străinătate. Din banii pe care ii castigi trebuie să iti platesti chiria, să iti cumperi cele necesare traiului zilnic iar apoi să trimiti bani acasă pentru ceilalti membrii ai familiei. Asa că, de ce să nu cauti un loc de muncă bine plătit in tara ?

 

Institutul Naţional de Statistică (INS) vine in ajutorul celor interesati să isi găsescă un loc de muncă mai bine plătit publicand periodic informatii legate de câştigul salarial mediu si despre câstigurile salariale pe diviziuni CAEN. Potrivit datelor oficiale la finalul anului 2013 cele mai mari castiguri nete se inregistrau in următoarele domenii:

·    Intermedieri financiare: 4.515 lei/lună
·    Extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale: 4.219 lei/lună
·    Fabricarea produselor de cocserie şi a celor obţinute din prelucrarea ţiţeiului: 4.181 lei/lună
·    Fabricarea produselor din tutun: 4.081 lei/lună
·  Activităţi de servicii în tehnologia informaţie - servicii informatice: 3.897 lei/lună
·     Transporturi aeriene: 3.761 lei/lună
·   Activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii: 3.655 lei/lună
·      Activităţi de servicii anexe extracţiei: 3.478 lei/lună
·    Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă: 3.435 lei/lună
·      Telecomunicaţii: 3.356 lei/lună
·      Fabricarea produselor şi a preparatelor farmaceutice: 3.119 lei/lună
·      Activităţi auxiliare intermedierilor financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii: 2879 lei/lună
·      Fabricarea altor mijloace de transport: 2.672 lei/lună
·   Activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune; înregistrǎri audio şi activităţi de editare muzicalǎ; activităţi de difuzare şi transmitere de programe: 2.680 lei/lună
·      Activităţi de editare: 2.609 lei/lună
·   Fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice: 2.536 lei/lună

 

Dacă facem o analiza mai atentă a sectoarelor in care se castigă un salariu net de peste 500 Euro vom constata că toate sunt domenii in care se lucrează cu personal foarte bine pregătit. Cand vorbim de activităti financiar bancare, de sectorul IT, de industria extractivă, de transporturi aeriene, de industria farmaceutică sau de industria energetică este evident că angajatorii selectează numai cu personal cu un inalt nivel de calificare.

Din păcate la ora actuală foarte putine persoane au calificarea necesară pentru a ocupa un astfel de post. In timp ce o bună parte din persoanele cu nivel inalt de calificare au iesit la pensie tinerii care erau buni meseriasi au plecat in străinătate. Acum multe companii Romania din caută profesionisti dar nu prea mai găsesc.
Sansa celor care doresc să rămană in tară si să castige bine, dar care nu sunt calificati intr-una din meseriile prezentate anterior, este fie de a se inscrie la o scoală postliceală (din păcate din ce in ce mai rare in Romania) fie de a urma cursuri de calificare sau perfectionare intr-una din meseriile respective.
Nu este simplu deoarece multi formatori se ocupă mai mult cu vanzarea de diplome si mai putin cu adevărata calificare sau perfectionare a personalului. Asa că inainte de a te inscrie la niste cursuri e bine să ceri referinte despre seriozitatea firmei sau institutiei care organizează cursurile. Atunci cand fac recrutări firmele care isi plătesc bine angajatii pun accent pe cunostintele pe care candidatul le are si nu pe niste diplome fără acoperire ! 

Vestea bună este că in Romania există un număr foarte mare de firme / institutii care organizează cursuri acreditate de calificare, perfectionare sau specializare si ca urmare cei interesati să invete cu adevărat au de unde alege.