Cursurile de Calificare – cea mai buna solutie pentru cei care nu au o calificare si cauta un loc de munca

Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice a pus la dispozitie o serie de informatii statistice privind evolutia în domeniul ocupării, mobilităţii si şomajului in 2013.

Potrivit acestor informatii la sfârşitul lunii decembrie 2013 rata şomajului înregistrat la nivel naţional a fost de 5,65% iar numărul total de şomeri de 512.333 persoane.

Astfel, pe parcursul anului anterior 826.142 de persoane au intrat in randul somerilor, in timp ce alti 807.584 de oameni au iesit din evidentele agentiilor pentru ocuparea fortei de muncă. Dintre acestia doar aproximativ 320.000 si-au găsit un loc de muncă la un agent economic. 

Dintre ocupaţiile care au înregistrat cel mai mare număr de şomeri la sfârşitul lunii decembrie 2013 sunt:

  · muncitori necalificaţi în ferme mixte - 82.726 persoane;
· muncitori necalificaţi în industria prelucrătoare - 65.404 persoane;
· muncitori necalificaţi în lucrări publice - 36.634 persoane;
· muncitori necalificaţi în construcţia de clădiri - 35.103 persoane;
· manipulanţi marfă - 27.083 persoane;
· alte categorii de muncitori necalificaţi - 3.272 persoane.

Un calcul simplu arată că din 512.333 şomeri inregistrati la sfârşitul lunii decembrie 2013, un număr de 223.139 persoane sunt muncitori necalificaţi, adică 43,55% din numărul total de şomeri.

Prima concluzie pe care o putem trage in urma analizei acestor date este aceea că cei care nu au o calificare au cele mai mici sanse de a isi găsi un loc de muncă. Asa că, pentru cei care isi caută un loc de muncă si nu au o calificare, cea mai bună recomandare este aceea de a se inscrie la un curs de calificare.

Inainte de inscrierea la un curs ar fi bine să vă documentati si să vedeti care sunt domeniile in care sunt sanse reduse de angajare, chiar dacă aveti o calificare.

Potrivit informatiilor difuzate de MMFPSPV, in cazul celor care au o calificare cel mai mare număr de someri este in randul celor cu următoarele ocupatii:

  · manipulanţi marfă - 27.083 persoane;
· constructori şi montatori de structuri metalice - 15.246 persoane;
· mecanici de masini agricole și industriale - 9.910 persoane;
· vânzători în magazine - 9.276 persoane;
· operatori pe maşini ( polizat, rectificat şi ascuţit) - 5.877 persoane;
· tehnicieni mecanici - 5.399 persoane;
· asistenţi vânzări în magazine - 5.357 persoane.

In alte domenii in schimb somajul este mai mic (ex: economişti, montatori de linii electrice, asistenţi medicali generalişti). 

Portalul “ e-Calificare.ro “, dedicat formării profesionale si dezvoltării personale, oferă informatii despre numeroase cursuri ce se derulează in Romania, inclusiv despre cursurile organizate de ANOFM si Agentiile Judetene de Ocupare si Formare Profesională.

Şomerii si absolvenţii, precum şi persoanele care desfăşoară activitãţi în mediul rural şi nu realizeazã venituri lunare sau realizeazã venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare şi care sunt înregistrate la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă beneficiază, în mod gratuit, de servicii de formare profesională.

Portalul “e-Calificare.ro“ are si o sectiune dedicata cursurilor gratuite organizate de ANOFM sau de organizatii subventionate din fonduri europene : cursuri-gratuite .

Dacă nu găsiti acum cursul pe care il doriti reveniti peste cateva săptămani, căci periodic formatorii isi inscriu cursurile in portal.