In presa românească, legat de domeniul IT, găsesti destul de des titluri răsunătoare de genul “Romania, unul dintre cele mai mari centre din Europa pentru specialisti IT”, “Tineri specialisti IT din România, pe podium la cel mai mare concurs de profil organizat in Parlamentul European”, “Românii sunt vârfurile Europei pentru giganti ca Microsoft, Oracle sau Intel” si multe altele de acelasi gen. Asta i-a făcut pe multi să creadă că in general românii sunt foarte buni in domeniul IT. Se pare că lucrurile stau putin altfel: doar o mică parte dintre români sunt foarte buni in domeniul IT, căci un raport recent al Comisiei Europene, difuzat de AGERPRES, arată că 77% dintre angajatii români au un nivel scăzut sau nul de competente IT. Rezultatele acestui studiu plasează tara noastră pe ultimul loc în Uniunea Europeană. Procentajul este mai mult decât dublu fată de media europeană, de 32%.
Aceste fenomen este o barieră pentru cresterea economiei digitale în România. Competentele digitale îmbunătătite sunt de o importantă critică în revigorarea generala a economiei, precizează, într-un comunicat de presă referitor la Raportul Comisiei, ECDL România.
Numai 20% dintre români detin competente digitale de bază, iar 1,3% din totalul fortei de muncă sunt specialisti în Tehnologia Informatiilor si Comunicarii (TIC). De asemenea, foarte putini dintre utilizatorii de Internet (7,7%) folosesc servicii de e-banking, în timp ce 17% dintre români cumpără online, fapt ce ne plasează la coada clasamentului în UE la capitolul e-commerce.
Potrivit datelor oficiale incluse în Strategia Nationala privind Agenda Digitala pentru România 2014 - 2020, aproape o treime din populatia României (31%) utilizează, în prezent, serviciile de e-Guvernare, în timp ce media europeană se situează la 40%.
Strategia Nationala privind Agenda Digitala pentru România 2014 - 2020 vizează în mod direct sectorul Tehnologiei Informatiei si Comunicatiilor (TIC) si îsi propune să contribuie la dezvoltarea economică si cresterea competitivitatii României. Documentul prevede ca numărul angajatilor din sectorul TIC ar putea ajunge în România la 250.000, în urmatorii sase ani, iar investitia totală necesară în domeniu va depăsi 3,9 miliarde de euro.
In aceste conditii formatorii ar trebui să isi dezvolte noi programe de instruire in domeniul competentelor digitale. In industrie totul se informatizează si tot mai multe din activitătile zilnice se realizează online, de la depunerea candidaturii pentru un loc de muncă la plata impozitelor sau cumpărarea de bilete. Utilizarea calculatorului si a internetului a devenit o parte integrantă a vietii cotidiene pentru oameni.
Nevoia pentru derularea unor cursuri dedicate cresterii competentelor digitale este evidentă in Romania. Partea mai dificlă va fi atragerea romanilor la aceste cursuri. Nu este deloc simplu să convingi niste tineri care stau 8 ore/zi pe net că nu stiu să utilieze asa cum trebuie un calculator. Probabil companiile care vor depune eforturi crescute de constientizare a populatiei in privinta deficitului de competente IT vor avea si cei mai multi cursanti.