Cei care sunt implicati in educatia adultilor stiu deja foarte bine ce insemnă POSDRU (Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane). Acest program este interesant atat pentru firmele care organizează cursuri de formare profesională cat si pentru traineri datorită fondurilor alocate pentru derularea acestui program si a obiectivelor umărite de acesta. POSDRU isi propune să contribuie la cresterea competitivitătii, prin corelarea educatiei si învătării pe tot parcursul vietii cu piata muncii si asigurarea de oportunităti sporite pentru angajarea a 1.650.000 de persoane.
Pentru a spijini angajarea aproape toate proiectele finantate prin acest program prevăd ca cei asistati pentru a se integra pe piata muncii să fie in prealabil instruiti. Chiar dacă programul se intinde pe o perioadă de 7 ani este evident că pentru atingerea obiectivului urmărit este nevoie de un număr extrem de mare de firme care să organizeze cursuri de calificare si recalificare si un număr extrem de mare de lectori (traineri).
Atat celor care sunt deja lectori cat si celor interesati să isi facă o carieră in domeniul formării profesionale a adultilor POSDRU oferă sansa unor locuri de muncă bine plătite. Se pare că la ora actuală cei mai bine plătiti lectori din Romania sunt cei care lucrează in cadrul unor proiecte POSDRU. Potrivit Ghidului Solicitantului – conditii generale, ce cuprinde regulile generale privind proiectele finanţate prin POSDRU, in cazul expertilor care desfăsoară activităti de instruire in cadrul proiectelor, plafoanele maxime de referinţă ale cheltuielilor cu personalul sunt de:
- 7.560 Lei/lună pentru expertii cu o experientă in domeniu mai mică de 5 ani;
- 11.340 Lei/lună pentru expertii cu o experientă in domeniu cuprinsă intre 5 si 10 ani;
- 17.000 Lei/lună pentru expertii cu o experientă in domeniu mai mare de 10 ani.
In cazul trainerilor plătiti cu ziua nivelele de remunerare maximă zilnică sunt de:
- 630 Lei/zi pentru expertii cu o experientă in domeniu mai mică de 5 ani;
- 945 Lei/zi pentru expertii cu o experientă in domeniu cuprinsă intre 5 si 10 ani;
- 1.400 Lei/zi pentru expertii cu o experientă in domeniu mai mare de 10 ani.
Mai nou in proiectele finanţate prin POSDRU se solicită ca trainerii implicaţi să fie formatori autorizaţi ANC (CNFPA). Pentru a deveni formator autorizat, trebuie să ai în primul rând studii superioare, apoi să participi la un curs de formare profesională, în urma căruia primeşti o diplomă/certificat de absolvire. Trebuie să urmezi un curs de “FORMATOR” (cod COR: 242401), curs organizat de o firmă acreditată de ANC (Autoritatea Natională pentru Calificări) să desfăsoare acest tip de curs. Nu este deloc greu să participi la un asfel de curs deoarece in Romania există numeroase firme care organizează cursuri de formatori, tarifele pentru participarea la un astfel de curs variind intre 400 RON si 1.000 RON. Odată absolvit acest curs ai suportul legal pentru a practica meseria de formator (trainer).
Pasul următor va fi alegerea domeniilor in care vrei să predai. Teoretic diploma de formator iti permite să predai in orice domeniu, dar cum incă nu s-a născut omul care se pricepe la toate si cum la autorizarea unui curs comisia care analizează dosarul de acreditare verifică CV-urile lectorilor propusi si competenţele acestora dovedite prin diploma, va trebui să alegi cateva domenii in care să te specializezi.
Diploma reprezintă o condiție obligatorie dar nu este si suficientă, deoarece marea majoritate a firmelor si organizatiilor care implementează proiecte finantate prin POSDRU caută lectori (trainer) experimentati.
Acesta este pasul de mai dificil deoarece aproape nimeni nu te vrea dacă nu ai experientă. Cea mai bună solutie pentru a căpăta experientă o reprezintă voluntariatul. Dacă contactezi ONG-urile din orasul in care locuiesti (sau din cele invecinate) este imposibil să nu găsesti o organizatie care are nevoie de serviciile unui voluntar.
Este important să susții măcar 4 – 5 cursuri înainte de a te prezenta în fața unui potențial angajator.
Inainte de a te inscrie la cursurile de formator trebui insă să te gandesti foarte bine dacă este o meserie care ti se potriveste. A fi lector (trainer) nu-i deloc simplu, aşa cum pare la prima vedere. Trebuie să ai abilități deosebite de comunicare căci altfel iti va fi aproape imposibil să iti expui ideile in fata unei clase cu 15-20 de adulti in bănci. Spre deosebire de copii, care isi ascultă profesorul fiindcă nu au altă solutie, adultii care participă la cursuri isi “devorează” lectorul in cazul in care acesta nu se ridică la nivelul asteptărilor.
e-calificare.ro