Vom incepe prezentarea conceptului de “formare profesionala” cu definitiile gasite in DEX:
FORMÁRE s. f. 1. acţiunea de a (se) forma; formaj; formatie (1); pregătire, instruire, educare.
PROFESIONÁL, -Ă, profesionali, -e, adj. Care tine de o profesiune, privitor la o profesiune; care este legat de o profesiune
Asadar, formarea profesionala este procesul de educare desfasurat in vederea deprinderii cunostintelor necesare pentru a lucra intr-o anumita profesie.
Formarea profesionala incepe cu etapa de “Pregatirea profesionala” realizata prin pregatirea scolara primara, gimnaziala, liceala, universitara si postuniversitara. Odata dobandite cunostintele de baza necesare exercitarii unei profesii sau in cazul celor care finalizeaza scoala dar nu au obtinut o calificare odata cu finalizarea scolii se trece la formarea profesionala propriu-zisa care ca scop dezvoltarea de capacitati noi si adaptare a indivizilor la conditiile locului de munca.
Potrivit legislatiei romanesti “Formarea profesională a adultilor” se poate realiza prin următoarele forme:
a) participarea la cursuri organizate de către angajator sau de către furnizorii de servicii de formare profesională din ţară sau din străinătate;
b) stagii de adaptare profesională la cerinţele postului şi ale locului de muncă;
c) stagii de practică şi specializare în ţară şi în străinătate;
d) ucenicie organizată la locul de muncă;
e) formare individualizată;
f) alte forme de pregătire convenite între angajator şi salariat
Practic cei care sunt interesati sa aiba cat mai multe cunostinte pentru a lucra cat mai bine intr-o anumite profesie au numeroase optiuni, unele dintre acestea fiind in interiorul organizatiei in care isi desfasoara activitatea iar altele in exterior.
Pentru multe firme importanta este formarea profesionala in cadrul organizatiei deoarece in acest mod noii angajati isi insusesc mai bine cunostinte, aptitudini, deprinderi si comportamente necesare exercitării ocupatiei (postului). Astfel se ajunge la cresterea eficientei în îndeplinirea sarcinilor postului, ceea ce teoretic conduce la cresterea productivitatii muncii in companie.