Ce intelegem prin “cursuri autorizate” ?

In ultimii ani au aparut sute de firme care organizeaza cursuri de instruire si calificare. In principiu participarea la orice curs, fie ca este un curs de calificare, un curs de initiere, de perfectionare sau unul de dezvoltare personala este un lucru bun, fiindca te ajuta sa stii mai multe si iti creste sansele de a ocupa un loc de munca mai bun sau de a avansa in cariera. O buna parte dintre cei care se inscriu la cursuri doresc insa sa participe doar la cursuri autorizate. Pentru acestia vom incerca sa explicam pe scurt ce inseamna un curs autorizat, care sunt avantajele participarii la un curs autorizat si cum pot verifica daca cursul la care doresc sa se inscrie este desfasurat de un formator autorizat.
Inainte de a prezenta cateva informatii utile privind organizarea cursurilor autorizate dorim sa mentionam ca orice firma poate organiza si cursuri neautorizate, iar faptul ca un curs nu este autorizat de institutiile statului nu inseamna ca acesta este ilegal !

In Romania, conform legii, formarea profesionala a adultilor se desfoasoara sub supravegherea Autoritatii Nationale pentru Calificãri (A.N.C.). Aceasta are o serie de atributii, dintre care mentionam coordoonarea procesului de autorizare a furnizorilor de formare profesionalã a adultilor si elaborarea metodologiilor si instrumentelor necesare implementãrii Cadrului national al calificãrilor si formãrii profesionale continue. De aceea toti formatorii care doresc sa organizeze cursuri autorizate trebuie sa fie acreditati de A.N.C.

Care sunt firmele care organizeaza cursuri autorizate ?
Firmele / organizatiile autorizate de A.N.C. sunt inscrise in Registrul National al Furnizorilor Autorizati. Pentru a verifica daca o firma care va invita sa va inscrieti la cursuri este autorizata accesati linkul: 
http://www.anc.edu.ro/index.php?page=registrul-national-al-furnizorilor-autorizati"; target="_blank" title="furnizori autorizati">www.anc.gov.ro/ Registrul National al furnizorilor autorizati dupa care selectati judetul care va intereseaza. Apoi veti putea gasi pentru fiecare tip de curs lista cu formatorii autorizati.
Deoarece in tabelele respective se prezinta doar data de cand este autorizata firma, este de ajutor si sa stiti ca autorizatiile sunt valabile numai 4 ani

Ce fel de diploma se poate obtine participand la un curs autorizat ?
Diplomele acreditate A.N.C sunt recunoscute de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului si de Ministerul Muncii, Familiei si Solidaritatii Sociale. Furnizorii de formare profesională autorizati eliberează persoanei care a promovat examenul de absolvire a unui program de formare profesională, următorul tip de certificat, după caz:
a) certificat de calificare profesională pentru programele de calificare sau recalificare;
b) certificat de absolvire pentru programele de initiere, perfectionare, specializare, precum si la absolvirea fiecărui modul, în cazul programelor de formare profesională structurate pe module.

Care sunt avantajele participarii la cursuri autorizate de A.N.C. ?
Pe langa faptul ca participarea la astfel de cursuri va permite dezvoltarea abilitatilor si imbogatirea cunostintelor, un alt avantaj al diplomelor acreditate de A.N.C. este acela ca puteti profesa pe baza lor, in domeniul in care v-ati instruit.