Ce ar trebui sa stiti inainte de a incepe un curs ?

Dacă v-ati hotarat să urmati un curs de formare profesională trebuie să aveti in vedere mai multe aspecte legate de decizia luată:

Cum alegeti cursul potrivit ?

Numărul furnizorilor de formare profesională a crescut foarte mult in ultimii ani si ca atare in momentul de fată există pe piată o ofertă extrem de variată de cursuri. Ca in orice domeniu ofertele diferă si din punct de vedere calitativ, de la cursuri desebit de utile, sustinute de adevărati profesionisti, la cursuri formale, la finalul cărora singurul lucru obtinut este o bucată de hartie numita ”Diploma”. Atunci  cand vă hotărati să urmati un curs trebuie să fiti prudenti si să vă informati în privinta continutului cursului in care veti investi timp si bani si mai ales in ceea ce priveste seriozitatea firmei care organizează cursul respectiv.

Ce doriti să obtineti in urma participării la curs ?

Dacă sunteti interesat ca la finalul cursului să obtineti un certificat de calificare sau un certificat de absolvire cu recunoastere natională, atunci va trebui să alegeti un furnizor de formare autorizat în conditiile legislatiei în vigoare si să aflati informatii despre tipurile de cursuri pe care acesta le organizează. Pentru cei care nu au mai participat la cursuri de formare profesională diferenta dintre cei 2 termeni este probabil neclară si de aceea ar fi bine să consulte actele normative, reglementarile si procedurile privind formarea profesională a adulţilor (OG 129 din 31 august 2000  Republicată, M.O. 110 din 13 februarie 2014).

IMPORTANT: trebuie să stiti că există si firme specializate care organizează cursuri neacreditate. In general acestea sunt cursuri de dezvoltare personală, care vă pot fi utile in dezvoltarea aptitudinilor si cunostintelor dvs., dar care nu oferă o diplomă recunoscută de autorităti. In cazul unor astfel de cursuri important este ceea ce invătati si nu diploma !

Cum aflati dacă firma care organizeaza cursurile care va interesează este autorizată ?

Lista furnizorilor autorizati din Romania o găsiti prin consultarea site-ului Autoritatii Nationale pentru Calificari (www.anc.edu.ro), sectiunea “Registrul National al Furnizorilor de Formare Profesională  Autorizati”.

Pe site puteti căuta informatii despre furnizorii de formare profesională acreditati din fiecare judet si in plus puteti obtine informatii detaliate despre:
-   datele furnizorului de formare profesională
-   date privind programul de formare profesională
Dacă sunteti interesti doar de un anumit tip de cursuri puteti efectua cautari in functie de tipul programului: curs de calificare, curs de recalificare, curs de initiere, curs de specializare sau curs de perfectionare.

Dacă ati ales să urmati un curs de calificare oferit de un furnizor autorizat, trebuie să stiti că acesta are obligatia de a încheia cu dumneavoastră un contract de formare profesională.
Pentru sesizari/reclamati privind activitatea unui furnizor de formare autorizat, vă puteti adresa Comisiilor judetene de autorizare a furnizorilor de formare care au sediile la Directiile judetene de munca, solidaritate sociala si familie din zonele respective.

 

Ce tipuri de certificate se pot obtine la finalizarea unor cursuri de formare profesionala acreditate ?

În functie de tipul programului si de formele de realizare a formării profesionale, furnizorul de formare profesionala autorizat vă poate elibera un certificat de calificare profesionala dacă ati participat la cursuri de calificare sau recalificare sau la programe de formare profesională ce includ ucenicia la locul de muncă, organizate pentru calificările recunoscute, sau vă poate elibera un certificat de absolvire, pentru cursuri si stagii de initiere, cursuri si stagii de perfectionare sau de specializare.
Certificatele de calificare profesională si cele de absolvire poarta antetul Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale si al Ministerului Educatiei si Cercetarii, si se eliberează însotite de o anexă în care se precizează competentele profesionale dobândite.
Certificatele se eliberează de către furnizorul de formare profesionalã doar titularului, pe baza actului de identitate, dupã cel mult 30 de zile de la promovarea examenului de absolvire.

 

Alte informatii utile

Cursurile autorizate se finalizează intotdeauna cu un examen (de absolvire), examen ce se sutine în fata unei comisii formate din reprezentanti ai furnizorului si din specialisti nominalizati de A.N.C. (Comisia de autorizare judeteana).
Cursantii care nu se prezintã la examenul de absolvire din diverse motive, sau cei care nu îl promoveazã, primesc o adeverintă de participare la programul de formare profesionalã. In baza acestei adeverinte se pot înscrie pentru sustinerea unui alt examen de absolvire la furnizorul de formare sau la un alt furnizor autorizat dacă furnizorul de formare profesionalã nu mai organizeazã un nou examen de absolvire, printr-o solicitare adresata Comisiei de autorizare judetene.