România - codasa in clasamentul mondial în privinta finantarii învatamântului


România se plaseză în coada clasamentului lumii la capitolul cheltuieli cu învătământul, fiind devansată de tări precum Bulgaria, China sau Indonezia.

Potrivit datelor de la Institutul National de Statistică (INS), în 2013 în sistemul public de învătământ au ajuns bani echivalent a doar 2,5% din PIB, iar, potrivit legii bugetului, în 2014 sistemul educational a primit 3,2% din PIB. Pentru 2015 bugetul alocat educatiei este echivalentul a 3,7% din PIB.

Desi oamenii politici au introdus în normele legislative un prag de 6% din PIB care să meargă de la bugetul de stat către educatie, în ultimii ani sumele investite în învătământul românesc nu au trecut niciodată de 4%.

In ciuda cresterii bugetului acordat pentru învatamânt, în 2015 sumele alocate pentru învatamânt reprezintă doar 3,7% din PIB, potrivit raportului de activitate al fostului ministru al educatiei Remus Pricopie.

Cei mai mari investitori în educatie din lume sunt Suedia, care acorda institutiilor de învamânt public bugete care reprezinta 7% din PIB-ul tării, Finlanda si Belgia. In top, pe o pozitie intr-un fel surprinzătoare se află Cipru, cu aproape 7% si ea. Din păcate România este într-un top al celor mai slabe investitii din educatie, acordând anual bugete de doua ori mai mici ca cele din Germania, Spania sau Polonia.

O problemă ar putea fi si faptul că in România, nu toate institutiile publice de învătământ apartin de Ministerul Educatiei, cum se întâmplă în străinătate, ci sunt subordonate si altor ministere.

 

Sursa: Ziarul Financiar