Cele mai bune sisteme educationale din lume


In ultimii ani, alături de problemele mult mediatizate cum sunt pacea, respectarea drepturilor omului si asigurarea libertătilor fundamentale, foametea, sărăcia, protectia mediului inconjurator, etc., tot mai mult se vorbeste despre problema educatiei. Se discută tot mai mult de educatie deoarece s-a ajuns la concluzia ca nivelul de bunăstare este direct legat de nivelul de dezvoltare economică, iar acesta la randul său este influentat de mai multi factori, dintre care unul de o importantă deosebită este educatia.

Economia merge cel mai bine atunci cand forta de muncă are abilitatile si cunostintele cerute de industrie si de viata economico-socială. Nu trebuie uitat nici faptul că progresul tehnologic se bazează pe stiintă iar stiinta insăsi se afIă, pana la un punct, sub puterea educatiei.
Tocmai de aceea cetătenii, politicienii si specialistii discută tot mai mult de sisteme educationale. Potrivit definitiei “sistemul de educaţie” se referă la ansamblul instituţiilor unei societăţi implicate în educaţia oamenilor, într-o anumită perioadă istorică.
In timp fiecare tară si-a dezvoltat propriul sistem de educatie. Acum tot mai multă lume este interesată să afle care este cel mai bun sistem educational. Datorită diferentelor culturale si a stadiilor diferite de dezvoltare economică a diferitelor tări compararea sistemelor educaţionale este un proces extrem de complicat care nu poate niciodată surprinde toate aspectele acestui domeniu. Cu toate acestea diversi specialisti incearcă să facă astfel de comparatii care chiar daca contin o doză de relativitate sunt extreme de utile.

De curand o companie britanică a realizat un studiu de acest gen, studiu care a analizat date din 39 de ţări din America, Europa, Asia şi Australia.
Potrivit acestui studiu top-ul 20 cele mai eficiente sisteme educaţionale este urmatorul:
  1.   Finlanda
  2.   Coreea de Sud
  3.   Hong Kong
  4.   Japonia
  5.   Singapore
  6.   Regatul Unit al Marii Britanii
  7.   Olanda
  8.   Noua Zeelandă
  9.   Elveţia
  10. Canada
  11. Irlanda
  12. Danemarca
  13. Australia
  14. Polonia
  15. Germania
  16. Belgia
  17. SUA
  18. Ungaria
  19. Slovacia
  20. Rusia

Se pare că tările europene acordă o importantă deosebită educatiei, primul loc în clasamentul general fiind obţinut de Finlanda, ţară care are unii dintre cei mai bine pregătiţi profesori din lume. Din randul tarilor ex-comuniste pe primul loc se situează Polonia. Acest lucru demonstrează incă odată că performantele economiei poloneze nu sunt intamplătoare si faptul că  intre sistemul educational si mersul economiei există o stransă legatură. La fel este si in cazul Coreei de Sud, care in acest top s-a situat inaintea Japoniei, si care si ea a inregistrat in ultimii ani rezultate economice deosebite, care incep să pună in umbra economia Japoniei.
Din păcate România s-a clasat pe locul 32.

Important de mentionat este că realizatorii studiului au ajuns la concluzia că sistemele educaţionale de succes au în comun faptul că acordă un statut important profesorului şi că au o „cultură a educaţiei”. Finanţarea educaţiei este importantă, însă nu la fel de importantă precum atitudinea societăţii faţă de educaţie.