Antreprenoriatul, ultima optiune pentru marea majoritate a romanilor


 Se spune ca cel mai bine este sa fii propriu tau stapân si sa faci în viata ceea ce îti doresti, si nu ce îti impun altii. Probabil multi cred ca ar fi bine daca ar proceda asa, dar în practica cei mai multi români vad antreprenoriatul ca o ultima solutie, si nu ca o sansa de a avea o viata mai buna. Cam asta reiese din informatile statistice, care arata ca, înafara de Bucuresti (care este o exceptie de la regula), la noi exista între 22-24 IMM-uri/1000 locuitori, la mare distanta fata de media UE-27 de 42,2 IMM-uri/1000 locuitori. In 7 din cele 8 regiuni ale României densitatea IMM-urilor este la aproape jumatate din media europeana.
Totusi multi nu prea cred în astfel de statistici, mai ales ca studiile disponibile acum se bazeaza pe date colectate în 2013 si 2014, adica imediat dupa iesirea din criza, când lumea era speriata valul imens de falimente si insolvente. Probabil de aceea în 2015, când a început sa se discute pentru prima data public despre programul „România Start Up”, care teoretic urma sa se lanseze la finalul anului, multi si-au pus mari sperante in acest program si in impactul pe care îl va avea. Dar oare, e chiar asa?

Pe 16 noiembrie a fost termenul limita de depunere a proiectelor pentru cei care doreau sa devina administratori ai schemei de ajutor de minimis „România Start Up Plus”, aferenta POCU 2014-2020, Axa prioritara 3 „Locuri de munca pentru toti”. Printre criteriile de evaluare se afla si unul care permitea câstigarea unor puncte suplimentare în cazul realizarii unei cercetarii proprii, având ca surse date concrete.
La cererea unei firme de consultanta interesate sa acceseze aceasta schema de finantare expertii portalului www.e-calificare.ro au realizat o ampla cercetare de piata pentru a vedea care este “apetitul” românilor pentru startup-uri. Rezultatele au fost oarecum socante.
Cercetarea a fost realizata online, pe un esantion de 287.460 persoane din regiunile Centru, Vest si Nord-Vest. Informatiile au fost colectate separat pentru fiecare judet. Din numarul total de persoane care au avut acces la chestionar, doar 3,48% s-au aratat interesate de pornirea unei afaceri, dar dupa ce au citit conditiile de baza impuse prin Schema de Minimis, doar 0,3% si-au manifestat interesul de a participa la programul „România Start Up Plus”! Atentie nu este nicio eroare de redactare: procentul celor decisi sa participe la program a fost de “zero virgula trei la suta” !
Cercetarea efectuata pare sa confirme informatiile statistice, si anume ca românii nu sunt interesati de antreprenoriat! Poate si mai socant este faptul ca în regiunea Vest, în care sunt numeroase investitii straine si se înregistreaza nivele extrem de mici ale ratei somajului, a fost si cea mai mica rata de interes pentru demararea unei afaceri, de doar 2,75%. Cu alte cuvinte, daca ai un job bine platit, de ce sa te mai gândesti la afaceri? Modul in care autoritatile au tratat de-a lungul anilor IMM-urile se pare ca a afectat grav modul de a gândi al românilor.
În aceste conditii, pentru cei care vor câstiga mult râvnita pozitie de administrator al schemei de minimis, va fi o adevarata provocare implementarea cu succes a proiectelor. Provocarea va fi cu atât mai mare cu cât în fiecare regiune se vor aproba probabil 2 sau 3 proiecte, si pe lânga faptul ca lumea nu mai este interesata de astfel de programe, câstigatorii vor trebuie sa se lupte cu concurenta pentru a atrage participanti.

Lipsa de interes pentru antreprenoriat
este confirmata si de numarul de mic de vizualizari a anunturilor referitoare la cursuri care au ca obiect formarea/instruirea în domeniul afacerilor. Astfel, numarul de click-uri, pentru cursurile postate pe portalul www.e-calificare.ro cu tematica de afaceri, este cu 40-50% mai mic decât click-urile înregistrate la cursurile de calificare în anumite meserii sau cele de limbi straine.

Probabil ca cineva ar trebui sa creeze niste programe care sa contribuie la dezvoltarea culturii antreprenoriale, pentru ca programe ca „România Start Up Plus” sa aiba succes. Unii vor spune ca prin program administratorii vor fi obligati sa desfasoare actiuni care sa promoveze antreprenoriatul, dar daca este sa fim realisti, tinând cont de limitatile impuse prin buget si de termenele stabilite acest lucru este mai mult “o afirmatie pe hartie” !