Adultii europeni nu au competentele de baza necesare intr-o economie moderna !


De curand Uniunea Europeana a  realizat un sondaj referitor la educatia adultilor. Sondajul făcut în 23 de țări europene a arătat că un european de vârstă adultă din patru nu are cunoștințele de bază necesare pentru a utiliza un calculator, iar un adult din cinci are competențe verbale și numerice insuficiente. Practic adulții europeni nu au competențele de bază necesare într-o economie modernă, bazată pe cunoaștere.

Este foarte adevărat ca rezultatele variază mult de la o țară la alta. De exemplu, tinerii finlandezi și olandezi care de-abia au terminat liceul au deseori cunoștințe mai bune decât absolvenții universitari din alte țări europene. Desi anumite tări stau mai bine concluzia finală este că nivelul educației și formării profesionale trebuie îmbunătățit peste tot în UE.

 

Imbunătarirea nivelul educației și formării profesionale in UE nu este doar un moft inventat de politicieni. Cetățenii bine instruiti, care dețin mai multe competențe se bucură, în general, de o calitate mai bună a vieții. Pe lângă faptul că au acces la cariere care aduc mai multe satisfacții profesionale și financiare, aceștia sunt de obicei mai sănătoși și mai încrezători în viitor. Nu trebuie uitat nici faptul ca in UE persoanele cu nivelul educațional cel mai scăzut sunt de două ori mai expuse riscului de șomaj decât majoritatea populației.

 

Ce face UE în acest sens?

UE a lansat o serie de inițiative prin care să-i ajute pe cetățeni să dobândească mai multe competențe. De exemplu, inițiativa „Deschiderea educației” își propune să îmbunătățească nivelul cunoștințelor informatice, în timp ce programul Erasmus+ va sprijini proiectele menite să amelioreze rata de alfabetizare, competențele numerice și aptitudinile de soluționare a problemelor în mediul IT în rândul adulţilor.

UE va lansa în curând un instrument on-line cu ajutorul căruia utilizatorii își vor putea testa competențele și le vor putea compara cu rezultatele studiului.