Tehnici de programare neuro-lingvistice folosite in consilierea profesionala

Ce este consilierea profesionala?

Consilierea profesionala este un proces complex ce incorporeaza informatii si metode din mai multe discipline psihologice. In plus, consilierea implica si dezvoltarea de aptitudini necesare atingerii obiectivelor consilierii.

Conform lui G. Ionescu psihoterapia este ‘’o forma de tratament psihologic structurata in tehnici si metode, aplicata in mod deliberat, in grup sau individualizat, de catre un terapeut specializat. (…) celui alienat, caruia ii dezvolta capacitatea de orientare in viata si de resocializare.’’

Deci, consilierea profesionala reprezinta o relatie interumana de asistenta si suport ce incorporeaza si elemente din psihoterapie.

In procesul de consiliere profesionala, programarea neuro-lingvistica (NLP) reprezinta un instrument des folosit si cu rezultate remarcabile in cariera si viata personala a diversilor subiecti.

Care sunt principiile de baza de NLP-ului?

1. Toti avem abilitatea de a invata din propria experienta.

2. Experienta personala perceputa cu ajutorul simturilor ne influenteaza procesarea informatiilor (retinere, manipulare, reactualizare).

3. Orice comportament are un scop.

4. Avem modele despre lumea inconjuratoare care ne determina comportamentul.

5. Daca cineva poate, toti pot – abilitatile si capacitatile se pot transforma.

6. Resursele de care avem nevoie le putem extrage din experienta proprie.

7. Feedback-ul este real, esecul nu exista. Daca ceva nu functioneaza, trebuie incercat ceva diferit.

8. Pentru fiecare problema exista o solutie.

9. Harta nu este teritoriul.

10. Intotdeauna exista loc de crestere si dezvoltare a aptitudinilor si abilitatilor, totul tine de vointa si deschidere.

Va prezentam un exercitiu pentru amplificarea vointei. – Gaseste un lucru/o activitate ce nu are niciun sens si repeta acel lucru. (De exemplu, Numara zilnic de la 1-50, deschide si inchide un sertar de 20 de ori etc.), important este sa fie ceva ce nu foloseste la nimic si sa fie facut zilnic. Vointa se dezvolta in opozitie cu logica. Daca actiunea ar fi utila, mintea ar recunoaste acest lucru din perspectivs profit-actiune. Trebuie sa iti lasi mintea libera si sa perceapa actiunea intreprinsa ca fara sens, astfel tu poti sa iti dezvolti vointa.

Contacteaza-ne si afla mai multe despre cum iti poti creste stima de sine si nivelul de motivatie in vederea realizarii unui parcurs profesional optim: calificare@optimcode.ro.

Despre proiect:

Global Commercium Development SRL in parteneriat cu Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca Prahova, Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca Tulcea, Optimcode Integration si Agrafics Communication implementeaza in perioada septembrie 2021 – septembrie 2023, proiectul ‘’ABILitati pentru TINEri, ABILitati pentru un viitor sustenabil!’’, avand ca obiectiv cresterea gradului de ocupare si a nivelului de competente a cel putin 1052 tineri NEETs someri, cu varsta intre 16-29 ani, inregistrati la Serviciul Public de Ocupare, cu rezidenta in regiunile SV Oltenia, Sud Muntenia si Sud Est, prin asistare complexa & integrata (informare, formare, servicii specializate pentru ocupare, dezvoltare afaceri etc.)

Activitatea urmareste stimularea ocuparii prin diferite servicii asigurate tinerilor NEET – fiind adresata tuturor tinerilor NEETs pentru toate nivelurile de ocupabilitate, inclusive celor de nivel A ‘’usor ocupabil’’.

Serviciile specializate oferite in cadrul acestei activitati constau in:

- Activitati de mediere pentru intrarea pe piata muncii a tinerilor NEETs din regiunile vizate, pentru cel putin 1052 de tineri NEETs;

- Organizarea de sesiuni de consiliere profesionala/dezvoltare personala si cresterea stimei de sine pentru cel putin 1052 de tineri NEETs;

- Organizarea a cel putin 9 burse de munca pentru tinerii NEETs in cele 3 regiuni vizate.

Beneficiaza si tu de aceste oportunitati gratuite de dezvoltare personala si profesionala!

Contacteaza-ne: https://forms.gle/e6Y3QQCW8F2NgQ9y6


Disclaimer: Acest articol a fost adaugat de firma Optimcode Integration si nu reprezinta oficial punctul de vedere sau pozitia administratorului portalului e-calificare.ro”