Relatia dintre motivatie si performanta

Motivatia poate fi un factor cheie care contribuie la performanta angajatilor. Organizatiile trebuie sa identifice modalitatile prin care pot motiva angajatii astfel incat sa poate fi influentata in mod pozitiv performanta acestora.

In general, motivatia este definita ca un cumul de forte psihologice care determina directia nivelului de efort al unei persoane, cat si perseverenta unei persoane de a depasi obstacolele.

Acolo unde exista motivatie, exista performanta. In literatura de specialitate au fost inaintate cateva teorii legate de motivatia angajatilor. Cum ar fi: Teoria Ierarhiei Nevoilor, Teoria Asteptarilor, Teoria Celor Doi Factori si Teoria Echitatii.

Teoria Ierarhiei Nevoilor a fost inaintata de Abraham Maslow si sugereaza ca oamenii sunt motivati de nevoia de a-si satisfice dorintele neimplinite. Astfel, atunci cand este satisfacuta o nevoie mai mica, urmatoarea nevoie a ierarhiei devine centrul nostru de atentie. (Dunham, 1984)

La baza acestei ierarhii se afla nevoile esentiale vietii, nevoi primare si psihologice, ca de exemplu nevoile ce tin de hrana, adapost si imbracaminte. Odata ce nevoile psihologice sunt indeplinite, o persoana va cauta sa isi indeplineasca urmatoarele nevoi: cele de siguranta (siguranta personala si stabilitatea financiara).

Dupa acest pas vor trebui indeplinite nevoile sociale: dezvoltarea de relatii interumane, urmata de dezvoltarea nevoii de stima de sine. Aceasta nevoie include dorinta de recunoastere, de statut si respect de sine. Odata ce nevoia de stima de sine este indeplinita, o persoana va experimenta nevoia de autodezvoltare care este dorinta de a-si atinge potentialul maxim.

Teoria ierarhiei nevoilor ofera managerilor un cadru pentru a identifica diferitele nevoi ale angajatilor si a dezvolta modalitati personalizate de motivare a acestora. De exemplu, un angajat cu nevoi de stima de sine poate fi motivat de recunoasterea de catre management a realizarilor sale, in timp ce un angajat cu nevoi psihologice de baza se poate simti multumit de o crestere a salariului.

Astfel, pentru ca o firma sa aiba un personal motivat, managerii trebuie sa depuna un efort pentru a satisfice nevoile fiecarui angajat. (Dunham, 1984)

Teoria Echitatii a fost sugerata de teoreticianul Stacy Adams. Acesta sustine opinia ca oamenii sunt motivati de tratamentul aplicat corect si echitabil.

In schimb, Teoria Schimbului Social sugereaza ca angajatii isi compara rezultatele cu cele ale colegilor de munca si sunt motivati atunci cand primesc tratament egal. (Dunham, 1984). Prin urmare, echitatea este cheia pentru motivarea angajatilor.

O alta teorie a motivatiei este Teoria Asteptarilor propusa de Victor Vroom. Teoria propusa de Vroom spune ca deciziile unei persoane afecteaza direct rezultatele dorite.

Motivatia angajatilor este determinata de supozitia sau asteptarea ca un efort mai mare va avea rezultate mai bune, performanta buna atrage recompense. In plus, creste si sansa de recompensa daca un angajat isi duce la bun sfarsit task-urile. Prin urmare, angajatii foarte motivati sunt cei care pot stabili o legatura intre efort, performanta si recompensa.

Managerii trebuie astfel sa stabileasca un cadru de recompense bazat pe performanta care sa recunoasca angajatii cu performante bune.

Tot mai multe studii arata ca motivatia angajatilor este direct legata in mod pozitiv de performanta. Nivelul de performanta al angajatilor nu depinde doar de pachetul de compensare pe care il ofera un angajator. Chiar daca recompensele financiare sunt un instrument de motivare extrinseca util pentru angajati, acesta nu reprezinta singurul factor de influenta al motivatiei angajatilor. Mediul de lucru si independenta in luarea deciziilor ii incurajeaza pe angajati sa performeze mai bine. Motivatia poate fi intrinseca, fie extrinseca (potrivit lui French, 2011).

Motivatia intrinseca implica sentimentul de implinire pe care il simte o persoana atunci cand isi atinge un scop. Acest tip de motivatie vine din interior. Motivatia extrinseca apare din recompensele financiare, precum si din incurajari.

Formarea angajatilor, respectul si meritocratia sunt cruciale la locul de munca pentru incurajarea angajatilor in luarea de decizii si actiuni precise si adecvate care au ca scop atingerea obiectivelor organizationale.

Referinte:

Dobre, O.I. (2013) – Employee motivation and organizational performance

Dunham, R.B. (1984) – Organizational Behaviour: People and Processes in Management

French, R. (2011) – Organizational Behaviour

Contacteaza-ne si afla mai multe despre cum iti poti creste stima de sine si nivelul de motivatie in vederea realizarii unui parcurs profesional optim: calificare@optimcode.ro.

Despre proiect:

Global Commercium Development SRL in parteneriat cu Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca Prahova, Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca Tulcea, Optimcode Integration si Agrafics Communication implementeaza in perioada septembrie 2021 – septembrie 2023, proiectul ‘’ABILitati pentru TINEri, ABILitati pentru un viitor sustenabil!’’, avand ca obiectiv cresterea gradului de ocupare si a nivelului de competente a cel putin 1052 tineri NEETs someri, cu varsta intre 16-29 ani, inregistrati la Serviciul Public de Ocupare, cu rezidenta in regiunile SV Oltenia, Sud Muntenia si Sud Est, prin asistare complexa & integrata (informare, formare, servicii specializate pentru ocupare, dezvoltare afaceri etc.)

Activitatea urmareste stimularea ocuparii prin diferite servicii asigurate tinerilor NEET – fiind adresata tuturor tinerilor NEETs pentru toate nivelurile de ocupabilitate, inclusive celor de nivel A ‘’usor ocupabil’’.

Serviciile specializate oferite in cadrul acestei activitati constau in:

- Activitati de mediere pentru intrarea pe piata muncii a tinerilor NEETs din regiunile vizate, pentru cel putin 1052 de tineri NEETs;

- Organizarea de sesiuni de consiliere profesionala/dezvoltare personala si cresterea stimei de sine pentru cel putin 1052 de tineri NEETs;

- Organizarea a cel putin 9 burse de munca pentru tinerii NEETs in cele 3 regiuni vizate.

Beneficiaza si tu de aceste oportunitati gratuite de dezvoltare personala si profesionala!

Contacteaza-ne: https://forms.gle/e6Y3QQCW8F2NgQ9y6


Disclaimer: Acest articol a fost adaugat de firma Optimcode Integration si nu reprezinta oficial punctul de vedere sau pozitia administratorului portalului e-calificare.ro”