Politici la nivel European in procesul de consiliere al adultilor

La nivel european initiativele in domeniul consilierii adultilor sunt dinamice din pricina fluctuatiilor pietei muncii. De retinut este faptul ca lipsa unui loc de munca devine o problema sociala care cere adoptarea de politici publice si crearea unui sistem de suport pentru cei implicati.

De exemplu, Irlanda a avansat un program educational in 1999 (The Adult Guidance Initiative) care finanta proiecte ce identificau nevoile de orientare ale grupului (populatiei) – tinta cu scopul de a implementa servicii care raspund in mod direct si local acelor nevoi.

Si Marea Britanie a implementat strategii locale asemanatoare care au avut ca rezultat:

- Formarea/dezvoltarea unui serviciu gratuit de consiliere a adultilor;

- Un serviciu contra-cost extins cu programe ajutatoare suplimentare.

De asemenea, la nivel European un rol important in identificarea nevoilor adultilor il au si sindicatele ce pot oferi o privire de ansamblu a nevoilor angajatilor si angajatorilor.

Care este rolul sindicatelor, potrivit unui studio NICEC din 1998:

- Identificarea nevoilor de invatare ale angajatilor;

- Dezvoltarea unui mediu de incredere in jurul serviciilor de consiliere;

- Posibilitatea de negociere a accesului la diverse servicii suplimentare.

La nivel local se creeaza premisele pentru dezvoltarea de parteneriate pentru dezvoltarea acestor servicii de informare si consiliere profesionala. Iar exemplele de bune practice la nivel international pot si folosite si pe plan local.

Este de asteptat ca pe viitor sa se creeze posibilitati de finantare pentru dezvoltarea unor initiative in domeniul consilierii profesionale.

Sursă:

Institutul de Științe ale Educației, Consilierea Carierei Adulților (Autori – Dr. Mihai Jigău – Coordonator, Petre Botnariuc, Mihaela Chiru, Speranța Cîrtea, Diana Ghinea, Angela Muscă, Dr. Luminița Tăsică)

Despre proiect: Global Commercium Development SRL in parteneriat cu Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca Prahova, Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca Tulcea, Optimcode Integration si Agrafics Communication implementeaza in perioada septembrie 2021 – septembrie 2023, proiectul ‘’ABILitati pentru TINEri, ABILitati pentru un viitor sustenabil!’’, avand ca obiectiv cresterea gradului de ocupare si a nivelului de competente a cel putin 1052 tineri NEETs someri, cu varsta intre 16-29 ani, inregistrati la Serviciul Public de Ocupare, cu rezidenta in regiunile SV Oltenia, Sud Muntenia si Sud Est, prin asistare complexa & integrata (informare, formare, servicii specializate pentru ocupare, dezvoltare afaceri etc.)

Activitatea urmareste stimularea ocuparii prin diferite servicii asigurate tinerilor NEET – fiind adresata tuturor tinerilor NEETs pentru toate nivelurile de ocupabilitate, inclusive celor de nivel A ‘’usor ocupabil’’.

Serviciile specializate oferite in cadrul acestei activitati constau in:

- Activitati de mediere pentru intrarea pe piata muncii a tinerilor NEETs din regiunile vizate, pentru cel putin 1052 de tineri NEETs;

- Organizarea de sesiuni de consiliere profesionala/dezvoltare personala si cresterea stimei de sine pentru cel putin 1052 de tineri NEETs;

- Organizarea a cel putin 9 burse de munca pentru tinerii NEETs in cele 3 regiuni vizate.

Beneficiaza si tu de aceste oportunitati gratuite de dezvoltare personala si profesionala!

Contacteaza-ne: https://forms.gle/e6Y3QQCW8F2NgQ9y6


Disclaimer: Acest articol a fost adaugat de firma Optimcode Integration si nu reprezinta oficial punctul de vedere sau pozitia administratorului portalului e-calificare.ro”