Tendintele in consiliere au fost conceptualizate de marile scoli de gandire. Iar acestea au contribuit in mod esential la nivelul explicarii nevoilor de consiliere, a rolului consilierului, metodologiei si rezultatelor inregistrate.
Iata care sunt in randurile de mai jos cele mai importante paradigme din domeniul consilierii profesionale:
1. CONSILIEREA FREUDIANA
Sau consilierea psiho-dinamica pune in prim plan psihicul ca teritoriu al tuturor conflictelor interne inconstiente ce incep din copilarie. Psihicul ii impiedica pe unii indivizi sa dezvolte in etapele ulterioare ale vietii, relatii interpersonale satisfacatoare.
In acest tip de consiliere, expertul in consiliere trebuie sa dea dovada de o atitudine binevoitoare, obiectiva pentru a incuraja deschiderea clientului. Tehnicile folosite includ: interpretarea viselor, transferul, asocierea verbala libera sau destructurarea rezistentei.
2. CONSILIEREA UMANISTA
Sau terapia centrata pe persoana, pune acccentul pe experienta individului si conceptiei lui subiective in raport cu lumea. Potrivit acestei paradigme, fiinta umana este 100% responsabila pentru viata sa si trebuie sa se bazeze pe resursele interne pentru dezvoltarea si crestere personala.
In acest tip de consiliere, accentul este pus pe empatie si privirea pozitiva neconditionata. Comportamentul dezvaluie conceptia pe care persoana o are despre sine. Sinele autentic poate fi diferit fata de sinele construit pe baza aprobarii celorlalti sau Sine-le prezentat societatii.
O persoana care se bazeaza pe propriile decizii si judecati, ii este chiar pentru sine un sistem de referinta.
3. CONSILIEREA COGNITIV-COMPORTAMENTALA
Acest tip de consiliere are la baza urmatoarele: modificarile gandirii determina modificarile de comportament. Astfel, gandirea poate fi modelata si implicit gandirea individului. Individul este vazut ca un produs la proceselor de invatare, capabil sa invete comportamente dezirabile pentru adaptare si integrare in mediul in care traieste.
Consilierul adopta evaluarea comportamentului si planificarea interventiei pentru atingerea unor finalitati testabile. Printre instrumentele folosite se numara: confruntarea instantanee, managementul situational sau desensibilizarea sistemica.
4. CONSILIERE ECLECTIC-INTERACTIVA
Acest tip de consiliere cuprinde un cumul de teorii hibride, insa la fel de valoroase prin contributia lor la modernizarea teoriei si a procesului de consiliere. Individul este vazut ca un interpret activ in lume, dezvolta strategii pentru rezolvarea problemelor, are in vedere cautarea oportunitatilor si isi stabileste scopurile.
Procesul de consiliere urmareste stabilirea unei relatii de parteneriat si activarea resurselor interne ale clientului si acceptarea responsabilitatilor pentru a deveni mai eficient.
Consilierea in cariera este un instrument util atat in sistemul de educatie cat si in evolutia profesionala a individului. Ea ofera repere psiho-educationale pentru buna dezvoltare a sanatatii noastre mintale, emotionale, fizice si sociale.
Iar de succesul acestei activitati depinde implicarea activa si responsabila a ambelor parti in realizarea obiectivelor proprii.
Sursă:
Institutul de Stiinte ale Educatiei
Laboratorul Orientare Scolara si Profesionala
Consilierea Carierei Adultilor (2003)
Autori: Dr. Mihai Jigau – Coordonator, Petre Botnariuc, Mihaela Chiru, Speranta Cirlea, Diana Ghinea, Angela Musca, Dr. Luminita Tasica.
Despre proiect: Global Commercium Development SRL in parteneriat cu Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca Prahova, Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca Tulcea, Optimcode Integration si Agrafics Communication implementeaza in perioada septembrie 2021 – septembrie 2023, proiectul ‘’ABILitati pentru TINEri, ABILitati pentru un viitor sustenabil!’’, avand ca obiectiv cresterea gradului de ocupare si a nivelului de competente a cel putin 1052 tineri NEETs someri, cu varsta intre 16-29 ani, inregistrati la Serviciul Public de Ocupare, cu rezidenta in regiunile SV Oltenia, Sud Muntenia si Sud Est, prin asistare complexa & integrata (informare, formare, servicii specializate pentru ocupare, dezvoltare afaceri etc.)
Activitatea urmareste stimularea ocuparii prin diferite servicii asigurate tinerilor NEET – fiind adresata tuturor tinerilor NEETs pentru toate nivelurile de ocupabilitate, inclusive celor de nivel A ‘’usor ocupabil’’.
Serviciile specializate oferite in cadrul acestei activitati constau in:
- Activitati de mediere pentru intrarea pe piata muncii a tinerilor NEETs din regiunile vizate, pentru cel putin 1052 de tineri NEETs;
- Organizarea de sesiuni de consiliere profesionala/dezvoltare personala si cresterea stimei de sine pentru cel putin 1052 de tineri NEETs;
- Organizarea a cel putin 9 burse de munca pentru tinerii NEETs in cele 3 regiuni vizate.
Beneficiaza si tu de aceste oportunitati gratuite de dezvoltare personala si profesionala!
Contacteaza-ne: https://forms.gle/e6Y3QQCW8F2NgQ9y6
Disclaimer: Acest articol a fost adaugat de firma Optimcode Integration si nu reprezinta oficial punctul de vedere sau pozitia administratorului portalului e-calificare.ro”