Motivație și satisfacție în muncă

Succesul nu-și va coborî niciodată standardele pentru noi, ci noi trebuie să fim aceia care să ne înălțăm standardele astfel încât să obținem succesul. (Randall R. McBride JR)

Chiar dacă motivația și satisfacția profesională sunt două concepte diferite, de sine stătătoare, acestea sunt corelate.

Motivația conduce la schimbarea atitudinii și a comportamentului, implicit influențează performanța la locul de muncă.

În literatura de specialitate sunt trei perspective generale asupra satisfacției profesionale: una legată de caracteristicile din fișa postului (de la locul de muncă), a doua legată de factorii sociali, iar a treia ține de factorii individuali.

Persoanele angajate care își îndeplinesc o mare parte din așteptările cu privire la munca prestată, vor înregistra procente mai ridicate ale satisfacției.

În ceea ce privește perspectiva socială, oamenii dezvoltă raționamente despre satisfacția în muncă pe baza interacțiunilor cu ceilalți.

Însă, premisa factorilor individuali vine cu o perspectivă inedită: anumiți oameni sunt predispuși să fie mai mult sau mai puțin satisfăcuți de munca lor, adică satisfacția în muncă ar fi moștenită genetic.

Tendința de a reacționa în mod pozitiv la stimulii din mediul profesional se moștenește genetic.

Motivația are un rol propulsiv, ce stimulează performanța, iar evaluarea pozitivă sau negativă a acesteia va produce satisfacție, iar satisfacția este un aspect pentru motivație.

Potrivit teoriei lui Hersberg, performanța în muncă nu depinde numai de abilități și de satisfacție pe care o persoană le așteaptă de la activitate, ci și de următorii factori pozitivi:

- Interesul pentru muncă;

- Pasiunea pentru meserie;

- Sentimentul de autoactualizare;

- Posibilitățile de perfecționare oferite de muncă.

Dar și negativi:

- Condițiile de muncă;

- Tipul de relații interpersonale de la locul de muncă;

- Aprecierea;

- Recunoașterea muncii depuse;

- Retribuția.

Despre proiect:

Global Commercium Development SRL in parteneriat cu Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca Prahova, Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca Tulcea, Optimcode Integration si Agrafics Communication implementeaza in perioada septembrie 2021 – septembrie 2023, proiectul ‘’ABILitati pentru TINEri, ABILitati pentru un viitor sustenabil!’’, avand ca obiectiv cresterea gradului de ocupare si a nivelului de competente a cel putin 1052 tineri NEETs someri, cu varsta intre 16-29 ani, inregistrati la Serviciul Public de Ocupare, cu rezidenta in regiunile SV Oltenia, Sud Muntenia si Sud Est, prin asistare complexa & integrata (informare, formare, servicii specializate pentru ocupare, dezvoltare afaceri etc.)

Activitatea urmareste stimularea ocuparii prin diferite servicii asigurate tinerilor NEET – fiind adresata tuturor tinerilor NEETs pentru toate nivelurile de ocupabilitate, inclusive celor de nivel A ‘’usor ocupabil’’.

Serviciile specializate oferite in cadrul acestei activitati constau in:

- Activitati de mediere pentru intrarea pe piata muncii a tinerilor NEETs din regiunile vizate, pentru cel putin 1052 de tineri NEETs;

- Organizarea de sesiuni de consiliere profesionala/dezvoltare personala si cresterea stimei de sine pentru cel putin 1052 de tineri NEETs;

- Organizarea a cel putin 9 burse de munca pentru tinerii NEETs in cele 3 regiuni vizate.

Beneficiaza si tu de aceste oportunitati gratuite de dezvoltare personala si profesionala!

Contacteaza-ne: https://forms.gle/e6Y3QQCW8F2NgQ9y6


Disclaimer: Acest articol a fost adaugat de firma Optimcode Integration si nu reprezinta oficial punctul de vedere sau pozitia administratorului portalului e-calificare.ro”