Etapele tratamentului cosmetic


TRATAMENTUL COSMETIC

EXECUTĂRII TRATAMENTULUI COSMETIC cuprinde urmatorii paşi:

Pregătirea si echiparea clientului in vederea aplicării tratamentului cosmetic se face in mod corespunzător tipului de procedură ce urmează a se aplica. Executarea procedurilor pregătitoare se face cu conştiinciozitate, prin tehnici de lucru corespunzătoare tipului de ten.

Curăţirea in profunzime a tenului se face in condiţii de igiena, cu delicateţe, conform procedurii specifice. Dezinfectarea tenului se realizează cu produse speciale si cu aparate adecvate.

Pentru a urama un curs complet si autorizat va rugam sa ne contacati la nr de tel: 0753-636.602

Masajul se executa in mod diferenţiat, in funcţie de cerinţele clientului si tipul de ten, cu materiale speciale, corespunzătoare.

Executarea masajelor se face folosind tehnici speciale.

Efectuarea de proceduri speciale (ionizări cu produse vegetale se face in funcţie de tipul de ten).

Alegerea variantei de masca cosmetica se face in funcţie de tipul de ten, folosind materiale specifice şi tehnicii de specialitate, cu atenţie si profesionalism .

-Finisarea tratamentului se face cu alegerea cremei de zi in funcţie de tipul de ten.

-Aplicarea cremei se v-a face in mod uniform, pe toata suprafaţa de piele ce a fost tratată.

Examinarea tipului de ten trebuie efectuată pe un ten curăţat în prealabil, apoi lăsat cîteva ore ca să-şi recapete secreţia naturală, pentru a nu se pune un diagnostic greşit. O indicaţie privind natura tenului o putem obţine şi cu ajutorul creionului dermatograf. Cu partea neascuţită se trage o linie, apăsînd uşor, dacă traseul se înroşeşte avem de a face cu o piele sensibilă; dacă se observă o adâncitură, pielea este uscată, in timp ce inroşirea deasupra liniei ne indică o piele grasă.

Pielea normală nu prezintă nici o reacţie.

3.2. PROCEDELE CARE STAU LA BAZA UNUI TRATAMENT COSMETIC:

Pentru reuşita unui tratament cosmetical trebuie să aplicăm următoarele procedee:

1. -procedeul de curăţare

2. -procedeul de tonifiere

3. -procedeul de hrănire.

1. Procedeul de curăţare:

a. demacherea

b. gomajul

c. loţionarea sau tonifierea

d. extragerea comedoanelor.

1. Procedeul de curăţare

a. - Demacherea se realizează prin aplicarea produsului demacheant pe o dischetă umedă (cu infuzie sau apă), cu stergerea delicată a feţei incepând cu zona oculară si a buzelor si terminănd cu decolteul si gâtul.

Demacheantele se prezintă sub formă de cremă sau gel.

Curăţirea zilnică a tenului cuprinde următoarele operaţiuni: demachie-rea cu creme sau emulsii, tonifierea cu loţiuni tonice, hrănirea şi hidratarea cu creme nutritive si hidratante şi protejarea cu creme protectoare.

Demachiereă se execută zilnic, dimineaţa şi seara, dacă ne fardăm si în timpul zilei înainte de fardare. Impurităţile care se depun în timpul zilei, precum si produsele de secre¬ţie care rămân pe piele şi se descompun, trebuie înlăturate, pentru a permite pielii să respire în voie, ceea ce îi asigură vitalitatea, prospeţimea şi supleţea.

După demachierea pielii trebuie urmează diferitele tratamente cosmetice: masaje, băi de abur, măşti cosmetice etc. Alegerea produselor demachiante va fi făcută în funcţie de natura tenului: lapte sau cremă demachiantă pentru un ten uscat sau normal, iar pentru tenurile grase, seboreice, emulsii spumoase specifice. Aceste produse nu trebuie să pătrundă în piele, ci numai să dizolve şi să antreneze fardul, impurităţile, secreţiile pielii, praful, deşeurile cutanate etc. Laptele demachiant este cel mai indicat , pentru tenul uscat, să folosim lapte demachiant pe bază de lanolină, iar pentru tenul gras, cel pe bază de stearat.

Demacheantul se aplică pe o dischetă din bumbac, apoi se aplica pe ten cu mişcari de jos în sus, întâi bărbia spre ureche, apoi regiunea buzelor, aripile nasului până la tâmple si fruntea.

Îndepărtarea demachiantului se realizează cu o dischetă păstrând aceleaşi direcţii ca la aplicarea

Operaţiunea de demachiere va începe cu demachierea ochilor în acest scop se aplică sub pleoapa inferioară o dischetă dreptunghiuIară, umezită, apoi cu o altă dischetă pe care am turnat lapte de demachiat se şterge pleoapa superioară, pornind întâi de la sprîncene spre gene, apoi din colţul intern al ochiului spre cel extern, după care urmează demachierea genelor şi a pleoapei inferioare. Dischetele se schimbă până rămân perfect curate.

Demachierea buzelor se face, de asemenea, cu o dischetă îmbi¬bată cu lapte sau o cremă demachiantă in direcţie circulară, gura fiind uşor întredeschisă.

Gâtul şi decolteul vor fi demachiate prin mişcări de dute-vino.

Operaţiunea de demachiere va fi completată cu loţionarea pielii cu solu¬ţii tonice, calmante, în cazul tenurilor uscate loţiuni florale, iar în cazul te¬nurilor grase loţiuni astringente.

Un alt procedeu de curăţire al pielii îl constituie şi baia de aburi, pe care o putem realiza şi acasă expunându-ne obrazul deasupra unui vas cu apă cloco¬tită în care am presărat o lingură de muşeţel, mentă, tei, sau alte plante medicinale.

Regiunea din jurul ochilor va fi unsă cu cremă grasă dată fiind sensibi¬litatea acestor porţiuni. In cazul în care ochii nu suportă aburul, vom aplica dischete îmbibate cu infuzie de muşeţel ori acid boric sau ne vom confecţiona, din pînză, ochelari cu care să protejăm ochii.

Capul îl vom acoperi cu un prosop. Durata băii de abur va fi în funcţie de natura tenului:

-5 minute pentru tenul normal;

-10 minute pentru ten uscat;

-15 minute pentru ten gras:

- pînă la 20 de minute în cazul tenului deshidratat, deoarece efectul de hidratare al vaporilor se realizează printr-o expunere mai prelungită.

Prin baia de aburi se urmăreşte înmuierea stratului cornos şi dilatarea porilor pentru a uşura operaţiunea de extragere a comedoanelor. Acţiunea aburilor are şi un efect de hrănire, producând o vasodilataţie peri¬ferică, o activare a circulaţiei sanguine, ceea ce duce la hrănirea ţesutu¬rilor. În cabinetele cosmetice aburul sa realizează cu ajutorul Vapoforului. apa¬rat care emite vapori de apă a căror intensitate poate fi reglată in funcţie de necesităţi. La un ten sensibil, iritat, uscat, acţiunea vaporilor trebuie să fie moderată.

Vapoforul completează operaţiunea de curăţire astfel încât, condensarea va¬porilor pe faţă să îndepărtează şi eventualele urme de impurităţi, fard sau demachiant care au mai rămas pe piele.

b. Gomajul este un alt procedeu de curăţire prin care se îndepărtează de pe suprafaţa pielii celulele moarte si surplusul de sebum. Gomajul constă in aplicarea unei pelicule cu conţinut abraziv, pe suprafaţa facială in vederea fricţionarii mecanice cu pulpele degetelor. Pentru tenul gras se foloseşte gomaj cu textură abrazivă iar pentru tenurile normale, sensibile sau uscate se folosesc gomajele cu textură fină.

Gomajul este indicat, în spe¬cial, tenurilor grase, asfixice şi celor desidratate pentru a uşura ab-sorbţia cutanată. Gomajele se pot achiziţiona din comerţ sau se pot prepara din produse chimice sau vegetale in cabinetul de cosmetică.

Cel mai frecvent folosite sunt:

- albuşul de ou amestecat cu făină de mălai,

- carbonatul de calciu amestecat cu cremă pe bază de stearaţi,

- bioxidul de sili¬ciu încorporat într-o cremă de zi.

Cu aceste produse se masează faţa uşor, prin mişcări circulare, circa 5 minute.

Tenurilor deshidratate, uscate li se recomandă gomajul cu mucilagiu de flori de tei amestecat cu tărâţă de grâu sau cu cartofi fierţi, zdrobiţi şi ameste¬caţi cu suc de roşii până la obţinerea unei paste care se aplică caldă pe faţă şi gât, pentru 15 minute.

Gomajul îl putem realiza şi cu flori de muşeţel, fărâ¬miţate si amestecate cu căpşuni sau fragi, pasta respectivă fiind menţinută pe faţă timp de 20 de minute, după care se îndepărtează prin mişcări circulare.

La sfîrşit, indiferent de produsul folosit, faţa se spală cu o compresă înmuiată în infuzie florală.

Pentru tenurile acneice, gomajul este contraindi¬cat. Această operaţiune, în cazul tenurilor uscate, deshidratate, va fi efectuată imediat după demachiere, spre deosebire de te¬nurile grase când va fi realizată după baia de abur. Gomajul poate fi efec¬tuat în cazul tenului gras şi săptămânal, faţă de tenul uscat, când este indi¬cat o dată pe lună.

Prin îndepărtarea celulelor moarte se îmbunătăţeşte respiraţia pielii, se accelerează procesul de reânnoire a celulelor, se realizează o absorbţie mai bună a componentelor din cremele nutritive.

„Peelingul" este un gomaj mai puternic, care, efectuat corect, îmbunătă¬ţeşte aspectul pielii.

Peelingul ameliorează aspectul cicatricelor, inclusiv cele lăsate de acnee, îndepărtând stratul superficial al pielii. Peelingul trebuie executat de cosmeticiană.

Operaţiunea constă din aplica¬rea unor produse chimice, care determină o „ardere” uşoară a epidermei, după care pielea cade şi este înlocuită de o piele nouă. Peelingul este o metodă care vizează nu numai aspectul estetic al pielii, dar şi ameliorarea unor neajunsuri survenite după accidente, ca, spre exemplu, cicatrice inestetice.

Înainte de a se începe operaţiunea, se face un test de probă.

O altă metodă de curăţire în profunzime este dezincrustarea electrică, care se poate realiza cu „Galvanodermul" în cabinetele cosmetice.

Operaţiunea se execută după baia de abur, înaintea extragerii comedoanelor.

Galvanodermul foloseşte curentul electric continuu, principiul de funcţio¬nare al unui element galvanic fiind producerea curentului electric ca urmare a unei reacţii chimice.

Dezincrustarea este indicată tenurilor seboreice care prezintă aspecte inestetice, pori dilataţi, comedoane, acnee. Operaţiunea nu se efectuează prea des, cel mult la două săptămâni sau chiar o lună, deoarece poate determina accentuarea secreţiei de sebum.

La locul unde se aplică electrozii, se produce o hiperemie, capilarele pie¬lii sînt stimulate, ceea ce face ca pielea să fie hrănită mai bine. Curentul gal¬vanic are efect şi asupra edemelor, diminuându-le, măreşte forţa de regenerare la nivelul pielii, dar şi în ţesuturile profunde.

c. - Tonifierea tenului consta in aplicarea unei loţiuni fară alcol, sau a unei infuzii de plante medicinale după gomaj .

d. – Extragerea comedoanelor presupune extragerea pastei seboreice din pori.

Această operaţie se efectuează prin aplicarea de pansament steril pe pulpele degetelor de jos in sus, cu eliminarea completă a pulpii şi rădăcinii comedonului. Se incepe cu zona nazală, geniană, bărbie, frunte. După extractie se efectuează dezinfectarea locurilor in care sa realizat extracţia, cu o soluţie alcolică cu un beţişor. Comedonul se localizează în porii caracteristici tenului uscat.

Extragerea comedoanelor este precedată de o baie de abur în vederea dilatării porilor, în timpul acestei operaţiuni sursa de lumină trebuie să fie intensă. Comedoanele se presează între degetele index de la ambele mîini, învelite în tifon

Nu se vor folosi unghiile pentru a nu vătăma ţesutul din jurul comedonului.

Această operaţiune o vom executa cu mâinile dezinfectate şi, de preferinţă, cu tifon steril, mai ales dacă faţa prezintă şi pustule acneice. Ex¬tragerea comedoanelor va începe cu cele din re¬giunea ochilor, apoi a nasului, frunţii, obrajilor şi, la sfîrşit, de pe bărbie.

In cazul în care opera¬ţiunea de stoarcere durează mai mult, pentru a menţine porii deschişi vom aplica comprese calde, mai ales dacă tenul este uscat şi comedoanele sînt mici, subţiri şi închistate.

La tenul gras, dacă comedoanele vor fi în cantitate prea mare, nu vom reuşi să le extragem într-o singură şedinţă, operaţiunea se va repeta câteva zile la rînd. În cazul tenului asfixic, din cauza închis¬tării comedoanelor se va lucra cu grijă pentru a nu leza pielea.

Extragerea comedoanelor se poate face cu delicateţe pentru a nu provoca apariţia echimozelor.

După terminare, locurile respective vor fi dezinfectate cu o loţiune an¬tiseptică, astringentă.

Aspirarea sebumului în cabinetele cosmetice se realizează cu aparatul Sebaspir ( in cazul în care acesta există in dotare) folosit şi pentru curăţirea tenului şi pentru masaj. Aparatul contri¬buie şi la o mai bună nutriţie a pielii, întrucît activează circulaţia sanguină şi limfatică la acest nivel. De asemenea sînt îndepărtate reziduurile de la ni¬velul pielii şi surplusul de sebum, prin golirea foliculilor pilosebacei prin vidul produs. Extragerea punctelor negre se realizează fără a traumatiza ţesuturile, printr-o presiune manuală prea puternică.

Aparatul nu este recomandat persoanelor cu tenul congestionat, pentru a nu se accentua congestia; folosirea lui este eficientă în special pentru tenul gras. Pentru a pregăti pielea în vederea efectuării masajului se foloseşte apara¬tul tip „Vaporel" cu care se fac pulverizări de loţiuni antiseptice, uleiuri pen¬tru masaj, loţiuni detergente sau tonice, ape minerale, precum si sucuri de fructe, infuzii sau decocţii de plante.

Pulverizările pot fi făcute şi imediat după demachiere pentru îndepăr¬tarea urmelor de demachiant si a impurităţilor.

Sînt indicate, de asemenea, după extragerea comedoanelor, înainte si în timpul masajului, peste măştile cosmetice, pentru înmuierea acestora sau la sfîrsitul tratamentului.

In funcţie de soluţia folosită, se pot obţine efecte de tonifiere, stimulare, hidratare etc.

Periajul cosmetic, în cadrul îngrijirii tenului este practicat şi periajul cos¬metic. În acest scop se foloseşte o periuţă de formă ovală, cu păr moale, păs¬trată numai pentru această destinaţie.

Periajul diferă in funcţie de natura tenului. Dacă avem tenul normal sau uscat, muiem peria in apă, de preferat în apa de roze sau infuzie de muşeţel si efectuăm mişcări circulare timp de 2 minute, apăsînd uşor, apoi aplicăm o cremă nutritivă.

Periajul la acest tip de ten se recomandă să fie practicat o dată pe săptămînă.

Pentru tenul gras, se va efectua de două ori pe săptămînă timp de 3—5 minute, în acest caz, peria va fi înmuiată în apă călduţă, trecînd-o pe tot obra¬zul si apăsând mai insistent, înainte de periaj se va aplica o cremă de zi hidratantă. La sfîrşit, se spală obrazul cu apă călduţă, clătind apoi cu apă rece.

2. Procedeul de tonifiere constă in ştergerea, hidratarea tuturor tenurilor cu loţiuni tonice in vederea hidratării, a tonifierii ţesuturilor feţei, şi prin aplicarea unei crème hidratante, a unei măşti sau a unei loţiuni.

3. Procesul de hrănire se realizează prin aplicarea unor creme adecvate tipului de ten, cu substanţe active care se absorb in ţesuturile feţei. Acest procedeu realizează o gresare a pielii iar masajul facial, masajul gâtului si al decolteului realizează menţinerea tonusului muscular. Hrănirea se completează cu aplicarea unei măşti cosmetice hrănitoare.


Disclaimer: Acest articol a fost adaugat de firma SC Transilvania Cursuri de Formare Profesionala si nu reprezinta oficial punctul de vedere sau pozitia administratorului portalului e-calificare.ro”