Trăim într-o perioadă în care toată lumea este în criză de timp si timpul alocat pentru a învăta este tot mai scurt. Pe de altă parte multi angajatori nu mai pun foarte mult accent pe diplomele pe care o persoană le are, ci pe abilitătile acesteia si capacitatea acesteia de a se integra în companie.
Schimbările rapide din societate ne îndeamnă să fim tot mai pragmatici si să renuntăm la tot ceea ce nu ne aduce rapid un avantaj evident. In acest context si interesul multor oameni de a participa la cursuri de calificare sau la cursuri de perfectionare a scăzut simtitor, chiar si în rândul persoanelor care nu au un loc de muncă (ex: în 2016, doar cca. 29.000 de persoane au participat la cursurile gratuite de formare profesionala organizate de ANOFM, desi în evidentele agentiei la finele anului 2016 se aflau cca. 418.000 someri).
Ca si în cazul celor interesati de un job, si în rândul celor care se orienteaza către antreprenoriat interesul de a participa la cursuri este mic. Firmele si organizatiile care au organizat cursuri de pregatire în cadrul unor proiecte finantate prin POSDRU au constatat ca în perioada 2014-2015 interesul pentru cursuri dedicate start-upului în afaceri a scăzut fata de anii precedenti.
Lipsa apetitului pentru participarea la cursuri de formare profesionala a adultilor este evidenta în Romania, si ca atare nu e de mirare ca cei care se gândesc să se lanseze în afaceri “nu îsi găsesc timp” pentru a participa la cursuri de initiere în afaceri. Totusi, între a-ti investi toti banii într-o afacere si a te angaja la o companie este o mare diferentă, si de aceea întrebarea care si-o pun cei care îsi văd viitorul în afaceri este dacă un astfel de curs “le foloseste la ceva”.
Oare, este obligatoriu să participi la un curs de initiere în domeniul antreprenoriatului sau doar este doar o recomandare?
Nu există obligativitatea participarii la cursuri de competente antreprenoriale pentru a îti deschide o afacere
In România poti să înfiintezi o societatea comercială chiar dacă nu ai studii în domeniul economic sau nu ai participat la un curs de initiere în afaceri. Dintr-un punct de vedere e bine că este asa, deoarece în afaceri oportunitătile trec rapid si atunci când găsesti o oportunitate deosebită e bine să pornesti rapid afacerea.
Nici în cazul în care doresti să accesezi un program de finantare nu este obligatoriu să partici înainte la un curs de antreprenoriat. Intr-adevar de cele mai multe ori cei care au absolvit un astfel de curs obtin un punctaj mai mare la evaluare, dar nu sunt împiedicati să participe la programe care finantează start-upuri.
Totusi, participarea la un curs de initiere în afaceri este cel mai bun lucru pe care l-ai putea face înainte de a te apuca de o afacere.
Dacă nu ai mai condus o companie sau nu ai studii aprofundate în domeniul economic este extrem de bine să participi la un curs de antreprenoriat, atât atunci când pornesti afacerea cu banii tăi cât si atunci când accesezi un program cu finantare nerambursabila. Lumea afacerilor este extrem de complexa si e plină de riscuri, iar dacă nu ai cunostinte în domeniu si o minima experientă ai toate sansele să ajungi să închizi afacerea în mai putin de 12 luni de la lansare. Potrivit statisticilor aproape 90% din cei care pornesc o afacere mică îsi inchid afacerea după primul an! Este o situatie neplacută atât pentru cei care pornesc afacerea cu propriile resurse financiare, deoarece îsi pierd banii, cât si pentru cei care pornesc cu ajutorul unui program dedicat start-upurilor (gen Start-Up Nation România) deoarece în cazul finantarilor nerambursabile ai obligativitatea de a mentine afacerea “în viata” 3 ani.
Evident este recomandat sa participi la un curs tinut de profesionisti, căci un curs tinut de persoane care doar citesc dintr-un manual de management sau unul de marketing probabil că nu îti va folosi la nimic.
Asa că, dacă te gândesti să te apuci de afaceri, si nu ai experientă în afaceri, primul pas pe care trebuie să îl faci este să participi la un curs de antreprenoriat. Alege însă cursul cu multă grijă!
Disclaimer: Acest articol a fost adaugat de firma CDIMM Maramures si nu reprezinta oficial punctul de vedere sau pozitia administratorului portalului e-calificare.ro”