Cunoasterea potentialului propriu si proiectarea carierei

Autocunoasterea este un proces realizat de fiecare dintre noi pe tot parcursul vietii. Atunci cand iti pui intrebari ca: ‘Ce imi place sa fac?’, ‘Ce are importanta pentru mine?’, ‘Ce nu as face niciodata?’, devii constient de propriile forte, abilitati si valori.

Un rol important in dezvoltarea personala este dat de definirea aptitudinilor.

Aptitudinile pot fi de doua tipuri: generale si specifice. Aptitudinile intelectuale generale sunt cele de tin de: atentie, memorie, spirit de observatie, inteligenta.

Aptitudinile speciale sunt cele care determina succesul in anumite domenii de activitate:

• Tehnice;

• Psihomotorii;

• Senzoriale;

• De conducere si organizare.

Insa proiectarea carierei tine si de aspiratiile fiecaruia dintre noi. Iar aspiratiile se transforma in scopuri atunci cand peoiectezi pasi spre realizarea lor.

Oamenii sunt diferiti prin aptitudini, abilitati si personalitate. Potrivit specialistului in dezvoltare personala Donald Super (1910 – 1994), alegerea profesiei si a locului de munca reflecta imaginea de sine a persoanei – cei care au o imagine pozitiva despre sine, tind sa exploreze mai multe posibilitati de cariera.

Super recomanda investigarea intereselor, aptitudinilor, scopurilor si aspiratiilor propria pentru un traseu carieristic de success.

Incearca sa iti realizezi o analiza SWOT personala in care iti identifici punctele tari, punctele slabe, oportunitatile si amenintarile.

Te va ajuta sa iti conturezi oportunitatile de cariera cele mai potrivite.

Sursă:

Dezvoltarea personala si proiectarea carierei – Reconceptualizarea orientarii profesionale si consilierii in cariera, Ministerul Educatiei al Republicii Moldovei.

Despre proiect: Global Commercium Development SRL in parteneriat cu Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca Prahova, Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca Tulcea, Optimcode Integration si Agrafics Communication implementeaza in perioada septembrie 2021 – septembrie 2023, proiectul ‘’ABILitati pentru TINEri, ABILitati pentru un viitor sustenabil!’’, avand ca obiectiv cresterea gradului de ocupare si a nivelului de competente a cel putin 1052 tineri NEETs someri, cu varsta intre 16-29 ani, inregistrati la Serviciul Public de Ocupare, cu rezidenta in regiunile SV Oltenia, Sud Muntenia si Sud Est, prin asistare complexa & integrata (informare, formare, servicii specializate pentru ocupare, dezvoltare afaceri etc.)

Activitatea urmareste stimularea ocuparii prin diferite servicii asigurate tinerilor NEET – fiind adresata tuturor tinerilor NEETs pentru toate nivelurile de ocupabilitate, inclusive celor de nivel A ‘’usor ocupabil’’.

Serviciile specializate oferite in cadrul acestei activitati constau in:

- Activitati de mediere pentru intrarea pe piata muncii a tinerilor NEETs din regiunile vizate, pentru cel putin 1052 de tineri NEETs;

- Organizarea de sesiuni de consiliere profesionala/dezvoltare personala si cresterea stimei de sine pentru cel putin 1052 de tineri NEETs;

- Organizarea a cel putin 9 burse de munca pentru tinerii NEETs in cele 3 regiuni vizate.

Beneficiaza si tu de aceste oportunitati gratuite de dezvoltare personala si profesionala!

Contacteaza-ne: https://forms.gle/e6Y3QQCW8F2NgQ9y6


Disclaimer: Acest articol a fost adaugat de firma Optimcode Integration si nu reprezinta oficial punctul de vedere sau pozitia administratorului portalului e-calificare.ro”