Cum ne influenteaza personalitatea loialitatea si motivatia la locul de munca

Relatia dintre organizatie si angajatii ei este una extrem de importanta pentru calitatea si productivitatea muncii. Insa, investitia in resurse umane nu garanteaza si calitatea serviciilor sau cresterea acestora daca nu se au in vedere si trasaturile de personalitate.

Sa nu uitam ca toate comportamentele organizationale sunt profund influentate de personalitatile actorilor implicati in relatia angajat-angajator.

Loialitatea la locul de munca reflecta un atasament nedisimulat fata de valori comune. Loialitatea este insotita de constientizarea valorilor si actiunilor, de cinste, de dorinta de a apartine unui grup ce vine cu un sistem de valori, corectitudine. (Meyer, Jean Allen, 1997)

Potrivit acelorasi autori, comportamentele loialitatii sunt structurate pe niveluri diferite: afectiv, analiza obligatiilor, atitudini si comportament.

Tipuri de loialitate (Meyer si Allen – 1997)

- Loialitatea afectiva: Angajatii cu un atasament accentuat fata de companie continua sa lucreze in acel mediu de lucru pentru ca este ceea ce isi doresc.

- Loialitatea de continuitate: Angajatii care aleg sa ramana in continuare in organizatie o fac pentru ca au nevoie de acest lucru. Angajatul descris prin acest tip de loialitate percepe plecarea din organizatie ca abandonarea ei si ruperea relatiilor cu toti actorii implicati in acel mediu.

- Loialitatea normativa sau loialitatea ‘morala’ (Janos, 1993). Acest tip de loialitate dureaza pana cand ‘datoria’ se considera a fi platita si cat presiunea exista.

Totodata, mai sunt si alti factori care influenteaza loialitatea si motivatia la locul de munca. Pe masura ce angajatii imbatranesc si nivelul lor de loialitate creste, deoarece la batranete sansele de a mai fi considerat un angajat dezirabil scad, iar alternativele de angajare sunt putine.

Insa, cu cat nivelul de educatie este mai ridicat si loialitatea este mai scazuta. O posibila explicatie poate fi si faptul ca acesti angajati au mai multe alternative si oferte mai atragatoare fata de un alt angajat fara studii competitive.

Alti factori care influenteaza in mod pozitiv loialitatea si motivatia la locul de munca sunt: factorii de igiena, salarizarea, durata muncii, relatiile cu colegii, conditiile de munca, politica companiei, dar si implinirea prin munca, recunoasterea realizarilor, responsabilitatea oferita, avansarea in functie si posibilitatea de dezvoltare.

Sursă:

Determinanti ai motivatiei in munca – De la teorie la analiza realitatii organizationale – Ticu Constantin (coordonator) – Editura Universitatii ‘Alexandru Ioan Cuza’ Iasi (2009)

Despre proiect: Global Commercium Development SRL in parteneriat cu Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca Prahova, Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca Tulcea, Optimcode Integration si Agrafics Communication implementeaza in perioada septembrie 2021 – septembrie 2023, proiectul ‘’ABILitati pentru TINEri, ABILitati pentru un viitor sustenabil!’’, avand ca obiectiv cresterea gradului de ocupare si a nivelului de competente a cel putin 1052 tineri NEETs someri, cu varsta intre 16-29 ani, inregistrati la Serviciul Public de Ocupare, cu rezidenta in regiunile SV Oltenia, Sud Muntenia si Sud Est, prin asistare complexa & integrata (informare, formare, servicii specializate pentru ocupare, dezvoltare afaceri etc.)

Activitatea urmareste stimularea ocuparii prin diferite servicii asigurate tinerilor NEET – fiind adresata tuturor tinerilor NEETs pentru toate nivelurile de ocupabilitate, inclusive celor de nivel A ‘’usor ocupabil’’.

Serviciile specializate oferite in cadrul acestei activitati constau in:

- Activitati de mediere pentru intrarea pe piata muncii a tinerilor NEETs din regiunile vizate, pentru cel putin 1052 de tineri NEETs;

- Organizarea de sesiuni de consiliere profesionala/dezvoltare personala si cresterea stimei de sine pentru cel putin 1052 de tineri NEETs;

- Organizarea a cel putin 9 burse de munca pentru tinerii NEETs in cele 3 regiuni vizate.

Beneficiaza si tu de aceste oportunitati gratuite de dezvoltare personala si profesionala!

Contacteaza-ne: https://forms.gle/e6Y3QQCW8F2NgQ9y6


Disclaimer: Acest articol a fost adaugat de firma Optimcode Integration si nu reprezinta oficial punctul de vedere sau pozitia administratorului portalului e-calificare.ro”