Ce factori sunt implicati in alegerea carierei?

Alegerea carierei implica demersuri precum: orientarea scolara, orientarea profesionala, consilierea pentru cariera.

Reprezinta totodata una din premisele insertiei sociale si este influentata de factori de natura personala, economica, educationala, chiar si contextuala.

Potrivit autorilor McDowell si Hostetler (2001), preocupati de momentul cand identitatea se solidifica prin profesie, s-au identificat o serie de factori care pot interveni in procesul alegerii si dezvoltarii carierei:

- Presiunea familiei;

- Circumstantele (financiare, statutul marital, copiii);

- Presiunea societatii;

- Evenimentele din trecut: incercarile, satisfactiile legate de profesie, esecurile, atingeri ale ego-ului;

- Personalitatea;

- Atitudinea si preocuparile;

- Sistemul propriu de valori, care poate fi de trei tipuri – ajutorarea oamenilor, castigul material si oportunitatea de a fi creativ;

- Diferite credinte personale.

Decizia urmarii unei cariere implica:

- Alegerea scolii;

- Alegerea profesiei;

- Alegerea si urmarea unui traseu educational;

- Alegerea modalitatilor de dobandire a competentelor profesionale.

Familia este primul dintre cei mai importanti factori in orientarea carierei. Parintii si statutul socio-economic transmit asteptarile sociale copiilor si le creioneaza optiunea vocationala.

Cum pot influenta parintii deciziile copiilor? Prin discutii pe tema alegerii carierei si ce implica aceasta – temerile, succesele; oferirea de sfaturi, sugestii obiective; incurajarile permanente; discutiile cu cadrele didactice.

Scoala contribuie prin dezvoltarea aptitudinilor, prin stimuarea intereselor pentru anumite profesii.

Cercul de influenta format din prieteni si cunostinte, determina formarea diverselor imagini de viitor prin prisma sistemului propriu de valori.

“Trendul” pentru anumite profesii influenteaza alegerile tinerilor, insa din pacate poate avea si un impact negativ distorsionand optiunile si interesele.

Mass-media si retelele sociale influenteaza din ce in ce mai mult alegerile tinerilor si dinamica pietei muncii, prin promovarea unor modele de succes.

Aptitudinile si mai ales identificarea unor aptitudini pot usura orientarea profesionala. Dar si aptitudinile generale au rolul lor, deoarece cresc rolul mobilitatii profesionale (se pot preta mai multor domenii de activitate).

Alti factori care sunt implicati in alegerea carierei sunt: motivatia personala, rezultatele scolare si trasaturile de personalitate.

Pentru a evita subjugarea sau instalarea sentimentului de esec in relatie cu munca trebuie sa ne adresam consilierilor profesionali care ne pot ajuta sa convertim evenimentele neplacute din viata noastra in prilejuri de invatare, reconsiderare si motivare.

Factorii care ne pot influenta negativ sunt: insatisfactia la locul de munca, instabilitatea temperamentala, neplacerile emotionale (atat pe plan personal cat si profesional), imaginea de sine nefavorabila sau consecintele spirituale (nevoia de implinire, de satisfactie venita in urma muncii depuse).

Sa nu uitam ca profesia este nodul din care se ramifica toate aspectele vietii unui individ: venitul, stilul de viata, statutul social, satisfactia vietii, cercul de relatii sociale, starea si bunastarea emotionala, stima de sine, utilizarea timpului.

Astfel, multi tineri aflati la inceput de cariera trebuie sa constientizeze riscul necunoasterii de sine si anume crearea unei false identitati socio-profesionale bazate pe nevoia de recunoasterea statutului si securitatea pe plan profesional.

Sursă:

Institutul de Stiinte ale Educatiei

Laboratorul Orientare Scolara si Profesionala

Consilierea Carierei Adultilor (2003)

Autori: Dr. Mihai Jigau – Coordonator, Petre Botnariuc, Mihaela Chiru, Speranta Cirlea, Diana Ghinea, Angela Musca, Dr. Luminita Tasica.

Revistadeasistentaeducationala.blogspot.com

Despre proiect: Global Commercium Development SRL in parteneriat cu Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca Prahova, Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca Tulcea, Optimcode Integration si Agrafics Communication implementeaza in perioada septembrie 2021 – septembrie 2023, proiectul ‘’ABILitati pentru TINEri, ABILitati pentru un viitor sustenabil!’’, avand ca obiectiv cresterea gradului de ocupare si a nivelului de competente a cel putin 1052 tineri NEETs someri, cu varsta intre 16-29 ani, inregistrati la Serviciul Public de Ocupare, cu rezidenta in regiunile SV Oltenia, Sud Muntenia si Sud Est, prin asistare complexa & integrata (informare, formare, servicii specializate pentru ocupare, dezvoltare afaceri etc.)

Activitatea urmareste stimularea ocuparii prin diferite servicii asigurate tinerilor NEET – fiind adresata tuturor tinerilor NEETs pentru toate nivelurile de ocupabilitate, inclusive celor de nivel A ‘’usor ocupabil’’.

Serviciile specializate oferite in cadrul acestei activitati constau in:

- Activitati de mediere pentru intrarea pe piata muncii a tinerilor NEETs din regiunile vizate, pentru cel putin 1052 de tineri NEETs;

- Organizarea de sesiuni de consiliere profesionala/dezvoltare personala si cresterea stimei de sine pentru cel putin 1052 de tineri NEETs;

- Organizarea a cel putin 9 burse de munca pentru tinerii NEETs in cele 3 regiuni vizate.

Beneficiaza si tu de aceste oportunitati gratuite de dezvoltare personala si profesionala!

Contacteaza-ne: https://forms.gle/e6Y3QQCW8F2NgQ9y6


Disclaimer: Acest articol a fost adaugat de firma Optimcode Integration si nu reprezinta oficial punctul de vedere sau pozitia administratorului portalului e-calificare.ro”