Dependenta de munca sau workaholismul nu poate fi definit usor, insa poate fi incadrata prin manifestarile emotionale si psihologice, o problema de sanatate mentala. Nu exista o singura explicatie pentru motivul pentru care oamenii muncesc prea mult.
Aceasta dependenta apare din nevoia compulsiva de a avea succes, de a obtine un anumit statut ori de a scapa de un stres emotional existent. Ca orice alta dependenta, si cea de munca ofera o stare de bine.
Cauzele dezvoltarii acestei dependente pot fi: stima de sine scazuta, lipsa increderii in sine, teama de esec, nevoia de a-si arata valoarea in mod permanent, folosirea muncii pentru evitarea durerii emotionale. Poate fi, de asemenea, un refugiu al unei vieti personale lipsite de satisfactii, unde membri familiei au un impact major asupra formarii acestor persone prin modelarea si accentuarea responsabilitatii excesive.
Totodata, oamenii pot munci mai mult si din motive obiective – necesitatea economica, cerintele organizationale, normele ocupationale, cresterea consumului si frica de a pierde oportunitati daca se munceste putin.
Nu trebuie sa confundam dependenta de munca cu motivatia performantei. In dictionarele de psihologie de specialitate, motivatia este vazuta drept ‘’o structura de factori indisociabili temporar de activare in conduite a unor caracteristici si cerinte ale personalitatii (Schiopu, 1997). Motivatia este o parghie importanta in procesul autoreglarii individului, o forta motrice a intregii dezvoltarii psihice si umane.’
Cum poti evita sa devii dependent de munca?
In primul rand trebuie identificati factorii declansatori ai acestui tip de comportament. Schimbarea stilului de viata poate fi o solutie. Stabileste niste limite intre timpul petrecut muncind si timpul petrecut in familie.
Gaseste-ti un hobby – care sa iti aduca bucurie si echilibru. Petrece timp in natura – aceasta este o modalitate buna de a reduce stresul, de a te deconecta de grijile cotidiene si de la sarcinile de birou. Planifica-ti activitatile astfel incat sa iesi zilnic din casa pentru o plimbare linistita.
Sursă:
Determinanti ai motivatiei in munca – De la teorie la analiza realitatii organizationale – Ticu Constantin (coordonator) – Editura Universitatii ‘Alexandru Ioan Cuza’ Iasi (2009)
Debonaire.ro
Despre proiect: Global Commercium Development SRL in parteneriat cu Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca Prahova, Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca Tulcea, Optimcode Integration si Agrafics Communication implementeaza in perioada septembrie 2021 – septembrie 2023, proiectul ‘’ABILitati pentru TINEri, ABILitati pentru un viitor sustenabil!’’, avand ca obiectiv cresterea gradului de ocupare si a nivelului de competente a cel putin 1052 tineri NEETs someri, cu varsta intre 16-29 ani, inregistrati la Serviciul Public de Ocupare, cu rezidenta in regiunile SV Oltenia, Sud Muntenia si Sud Est, prin asistare complexa & integrata (informare, formare, servicii specializate pentru ocupare, dezvoltare afaceri etc.)
Activitatea urmareste stimularea ocuparii prin diferite servicii asigurate tinerilor NEET – fiind adresata tuturor tinerilor NEETs pentru toate nivelurile de ocupabilitate, inclusive celor de nivel A ‘’usor ocupabil’’.
Serviciile specializate oferite in cadrul acestei activitati constau in:
- Activitati de mediere pentru intrarea pe piata muncii a tinerilor NEETs din regiunile vizate, pentru cel putin 1052 de tineri NEETs;
- Organizarea de sesiuni de consiliere profesionala/dezvoltare personala si cresterea stimei de sine pentru cel putin 1052 de tineri NEETs;
- Organizarea a cel putin 9 burse de munca pentru tinerii NEETs in cele 3 regiuni vizate.
Beneficiaza si tu de aceste oportunitati gratuite de dezvoltare personala si profesionala!
Contacteaza-ne: https://forms.gle/e6Y3QQCW8F2NgQ9y6
Disclaimer: Acest articol a fost adaugat de firma Optimcode Integration si nu reprezinta oficial punctul de vedere sau pozitia administratorului portalului e-calificare.ro”