Societatea cunoașterii
Concept introdus prima dată de P. Druker în 1968, societatea cunoașterii reprezintă societatea digitală, societatea învățării – unde abilitatea de a obține noi competențe este esențială pentru succesul individual. O societate a cunoașterii este o societate care consideră și plasează cunoașterea ca un element fundamental pentru dezvoltarea și progresul acesteia.
Scopul urmărit de aceste societăți este dezvoltarea cunoștințelor membrilor societăților în vederea dezvoltării și progresului, inclusiv a bunăstării generale.
Avantajele și dezavantajele societății cunoașterii
Începând cu anii 1990, mai mulți autori eminenți în studiul managementului, sociologiei și resurselor umane au studiat mai în detaliu aspectele noului tip de societate identificat și au enunțat avantajele și dezavantajele acesteia.
Avantaje:
- Promovarea egalității de șanse;
- Promovarea consumul etic și o dezvoltare în acord cu acesta;
- Prezintă o notă de alfabetizare mai ridicată;
- Promovarea de oferte cu valoarea adăugată mai mare;
- Promovarea inovației și dezvoltării continue.
Dezavantaje:
- Diversitatea ideilor poate promova și fragmentarea socială;
- Granițele dintre ceea ce reprezintă cunoaștere și ce nu, nu sunt foarte clare;
- Societățile cunoașterii tind sa fie mai reci și calculate.
Ce este capitalul uman
Termenul de ‘’capital uman’’ face referire la calificările, educația, pregătirea și sănătatea indivizilor.
Potrivit lui Blundell, capitalul uman este format din: abilitățile timpurii, calificările și cunoștințelor deprinse prin educație formală, abilități si competențe acumulate prin învățare la locul de muncă.
Investiția în capitalul uman
Educația joacă un rol esențial în dezvoltarea ‘’capitalului uman’’. Cu cât educația unei persoane este de mai bună calitate, cu atât cresc șansele și perspectivele de succes economic, iar investiția în educație, poate avea consecințe practice de impact, importante pentru creșterea economică.
Educația aduce cu sine nenumărate beneficii în plus societății, randamentul social al educației îl depășește pe cel particular. Astfel, un popor mai educat, înseamnă o comunitate mai stabilă cu efecte importante asupra modului în care se dezvoltă economia, firmele și instituțiile statului.
Relația dintre capitalul uman și dezvoltarea societății
Se estimează că educația, pregătirea la locul de muncă și sănătatea reprezintă 80% din capitalul țărilor dezvoltate.
Importanța dezvoltării capitalului uman se poate observa în statele infloritoare economic din Asia. Aceste state nu dețin reusurse naturale dar au reușit să crească economic rapid din pricina forței de muncă bine instruite, educate și sârguincioase.
Potrivit lui Romer (1986), dezvoltarea capitalului uman duce la următoarele concluzii:
- Dezvoltarea de know-how cu efect pozitiv asupra posibilităților de producție ale firmelor;
- Noile cunoștințe sunt profitabile când conduc la o eficiență sporită a producției;
- Noile cunoștințe nu duc la o diminuare a randamentului.
Relația dintre societatea cunoașterii – competitivitate – capitalul uman
Educația este cel mai important element într-o societate a cunoașterii, aceasta conduce la creștere economică și dezvoltarea țărilor.
Un capital uman dezvoltat, educat duce la creșterea competitivității în mod pozitiv, sustenabil. În opinia lui Miller, cel mai valoros activ și obiectul competitivității globale va fi capitalul uman.
Despre proiect:
Global Commercium Development SRL in parteneriat cu Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca Prahova, Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca Tulcea, Optimcode Integration si Agrafics Communication implementeaza in perioada septembrie 2021 – septembrie 2023, proiectul ‘’ABILitati pentru TINEri, ABILitati pentru un viitor sustenabil!’’, avand ca obiectiv cresterea gradului de ocupare si a nivelului de competente a cel putin 1052 tineri NEETs someri, cu varsta intre 16-29 ani, inregistrati la Serviciul Public de Ocupare, cu rezidenta in regiunile SV Oltenia, Sud Muntenia si Sud Est, prin asistare complexa & integrata (informare, formare, servicii specializate pentru ocupare, dezvoltare afaceri etc.)
Activitatea urmareste stimularea ocuparii prin diferite servicii asigurate tinerilor NEET – fiind adresata tuturor tinerilor NEETs pentru toate nivelurile de ocupabilitate, inclusive celor de nivel A ‘’usor ocupabil’’.
Serviciile specializate oferite in cadrul acestei activitati constau in:
- Activitati de mediere pentru intrarea pe piata muncii a tinerilor NEETs din regiunile vizate, pentru cel putin 1052 de tineri NEETs;
- Organizarea de sesiuni de consiliere profesionala/dezvoltare personala si cresterea stimei de sine pentru cel putin 1052 de tineri NEETs;
- Organizarea a cel putin 9 burse de munca pentru tinerii NEETs in cele 3 regiuni vizate.
Beneficiaza si tu de aceste oportunitati gratuite de dezvoltare personala si profesionala!
Contacteaza-ne: https://forms.gle/e6Y3QQCW8F2NgQ9y6
Disclaimer: Acest articol a fost adaugat de firma Optimcode Integration si nu reprezinta oficial punctul de vedere sau pozitia administratorului portalului e-calificare.ro”