Autocunoasterea – Facilitarea cunoasterii de Sine

Autocunoasterea este definita ca procesul prin care o persoana isi raspunde la intrebarea ‘Cine sunt eu?’, iar raspunsul la aceasta intrebare conduce la realizarea unei reprezentari mentale despre propria persoana. In plus, imaginea de Sine este impartita in 3 componente: imaginea de Sine fizica, imaginea de Sine psihica si imaginea de sine Sociala.

Autocunoasterea detine o importanta deosebita in dezvoltarea personala. Procesul de autocunoastere este un produs al maturizarii, ce isi are radacinile inca din scoala, urmat de mediul familial, cercul de prieteni.

De asemenea, autocunoasterea reprezinta si puntea de formare a unor directii cu privire la parcursul carieristic, si este marcat de reevaluari, lipsa de obiectivism, corectii si revizuiri valorice.

In vederea facilitarii cunoasterii de Sine prin prisma autoperceptiei competentelor relationare si profesionale va punem la dispozitie o fisa de autocunoastere.

EU IN OGLINDA:

Noteaza pe o foaie de hartie 5 atribute/ calitati personale. Raspunde la urmatoarele intrebari ce au legatura cu stima de Sine si facilitarea cunoasterii de Sine:

- Ce talente crezi ca ai? Ce talente crezi ca poti sa iti mai dezvolti?

- Onestitatea – iti marturisesti deschis intentiile?

- Ce abilitati vrei sau doresti sa iti dezvolti?

- Ce poti face pentru a-ti dezvolta expertiza?

- Exista o legatura, congruenta intre ceea ce gandesti, ce spui, cine esti si ce faci?

CUNOASTEREA DE SINE PRIN IMAGINEA DE SINE VAZUTA DE CEILALTI:

Pe langa autoperceptia personala, un individ ajunge la o anumita imagine despre Sine si prin relationarea interpersonala, prin intermediul opiniilor celorlalti, dar si prin compararea succesiva a imaginilor despre Sine la nivel relational.

Aprecierea Sinelui se declina in aprecierea pe care parintii, rudele, profesorii sau colegii o au asupra calitatilor si actiunilor noastre.

Stima de Sine se construieste treptat in decursul vietii si se poate modifica in sens pozitiv sau negativ.

Familia reprezinta cel mai important factor in conturarea imaginii de Sine. Inca din copilarie, stima de Sine prinde ‘radacini’ iar apoi ii da aripi individului pentru actiunile viitoare din viata de adult. Daca se doreste ca pe viitor, individului sa i se suscite atitudini care ii vor consolida stima de Sine, mediul familial/familia trebuie sa ii invete pe copii sa se simta in largul lor, sa ofere si sa primeasca aprobare si simpatie. Iar cel mai usor acest lucru se poate realiza prin practica iubirii neconditionate a parintilor pentru copil.

Mediul educational este vazut ca o a doua sansa a individului in vederea conturarii sentimentului de Sine (Stima de Sine) si a construirii viziunii asupra vietii.

Calificativele pot influenta stima de Sine a individului, deoarece ele sunt vazute ca un indicator al performantelor scolare.

Pentru a se asigura ca stima de sine a individului este incurajata sa se dezvolte in mod pozitiv, institutiile scolare ar trebui sa adopte comportamente incurajatoare: de exemplu respectul acordat copilului, atitudine pozitiva in lucrul cu el, incurajarea prin laude. (potrivit lui J.Hendrick, 2002)

Factorii economici si sociali: Indivizii care au crescut intr-un mediu neprielnic, au dezvoltat frustrari, lipsa de perspectiva pentru viitor si implicit o incredere in sine scazuta.

Contacteaza-ne si afla mai multe despre cum iti poti creste stima de sine in vederea unui parcurs profesional optim: calificare@optimcode.ro.

Despre proiect:

Global Commercium Development SRL in parteneriat cu Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca Prahova, Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca Tulcea, Optimcode Integration si Agrafics Communication implementeaza in perioada septembrie 2021 – septembrie 2023, proiectul ‘’ABILitati pentru TINEri, ABILitati pentru un viitor sustenabil!’’, avand ca obiectiv cresterea gradului de ocupare si a nivelului de competente a cel putin 1052 tineri NEETs someri, cu varsta intre 16-29 ani, inregistrati la Serviciul Public de Ocupare, cu rezidenta in regiunile SV Oltenia, Sud Muntenia si Sud Est, prin asistare complexa & integrata (informare, formare, servicii specializate pentru ocupare, dezvoltare afaceri etc.)

Activitatea urmareste stimularea ocuparii prin diferite servicii asigurate tinerilor NEET – fiind adresata tuturor tinerilor NEETs pentru toate nivelurile de ocupabilitate, inclusive celor de nivel A ‘’usor ocupabil’’.

Serviciile specializate oferite in cadrul acestei activitati constau in:

- Activitati de mediere pentru intrarea pe piata muncii a tinerilor NEETs din regiunile vizate, pentru cel putin 1052 de tineri NEETs;

- Organizarea de sesiuni de consiliere profesionala/dezvoltare personala si cresterea stimei de sine pentru cel putin 1052 de tineri NEETs;

- Organizarea a cel putin 9 burse de munca pentru tinerii NEETs in cele 3 regiuni vizate.

Beneficiaza si tu de aceste oportunitati gratuite de dezvoltare personala si profesionala!

Contacteaza-ne: https://forms.gle/e6Y3QQCW8F2NgQ9y6


Disclaimer: Acest articol a fost adaugat de firma Optimcode Integration si nu reprezinta oficial punctul de vedere sau pozitia administratorului portalului e-calificare.ro”