Ocupaţia de măcelar se referă la activităţile de preluare şi pregătire a animalelor pentru sacrificare,
suprimare a vieţii animalelor, prelucrare iniţială şi finală a carcaselor de carne, ambalare, etichetare transport şi
depozitare a produselor şi valorificare componente provenite de la ungulate domestice (animale din speciile bovină,
porcină, ovină şi caprină, cabaline), păsări de curte, lagomorfe (iepuri), vânat sălbatic, a căror carne este destinată consumului uman.
Activitatea se desfăşoară în unităţi specializate şi autorizate sanitar veterinar – abatoare.
După gradul de dotare tehnică şi capacitate, unităţile pot fi tip complex industrial cu profil larg de tăiere animale şi industrializare,
abatoare specializate numai pentru tăiere animale, conservare carne şi industrializare limitată sau pot fi abatoare mici care de regulă sunt
unităţi cu dotare simplă şi capacitate limitată.
Conform nivelului 2 de responsabilitate, măcelarul realizează corect operaţiile, prin cunoaşterea şi respectarea metodelor şi procedurilor
de lucru, anatomiei şi fiziologiei animalelor, normelor de protecţie şi bunăstarea animalelor, tehnologiei, destinaţiei cărnurilor, organelor şi
subproduselor ce rezultă din tăiere, etc.
Însuşirea competenţelor necesare ocupaţiilor din industria alimentară, au ca rezultat aplicarea eficientă şi responsabilă a normelor de
securitate şi sănătate în muncă şi protecţia mediului, pentru desfăşurarea activităţilor în condiţii de securitate maximă, precum şi realizarea
la termen a lucrărilor repartizate prin organizarea corectă a activităţilor proprii.
Igiena şi siguranţa alimentară au o importanţă deosebită în activitatea măcelarului, o atenţie permanentă acordându-se igienei produselor,
a locului de muncă, igienei individuale şi a echipamentului de lucru, pe toată durata şi în toate etapele procesului tehnologic în vederea
realizării produselor sigure şi de bună calitate.
Competențe dobândite
aplicarea normelor de securitate şi sănătate în muncă.
aplicarea normelor de protecţia mediului.
organizarea activităţii proprii.
aplicarea normelor de igienă şi de siguranţa alimentelor.
întocmirea documentelor specifice.
preluarea animalelor pentru sacrificare.
pregătirea animalelor pentru sacrificare.
suprimarea vieţii animalelor – prelucrarea iniţială.
prelucrarea finală a carcaselor de carne.
ambalarea şi etichetarea cărnii şi subproduselor de abator.
transportul şi depozitarea cărnii şi subproduselor de abator.
valorificarea altor componente rezultate din prelucrarea finală.
Atentie: acest curs nu este organizat de e-calificare.ro. Pentru detalii si informatii suplimentare va rugam sa va adresati organizatorului. Acuratetea informatiilor din anunt este responsabilitatea integrala a companiei care a publicat anuntul.