Motoristul deţine cunoştinţe şi instruire deosebită, menite să-i asigure abilităţile necesare manevrării următoarelor tipuri de utilaje:
-utilaje pentru pepiniere şi culturi forestiere;
-utilaje pentru colectarea materialului lemnos din parchete;
-utilaje pentru manipularea lemnului în platforme şi depozite forestiere;
Motoristul este o persoană instruită să manipuleze motoagregatele şi maşinile în deplină siguranţă şi cu multă responsabilitate indiferent de tipul şi destinaţia acestora.
În pepiniere şi culturi forestiere execută lucrări de pregătire a solului, semănat şi plantat cu ajutorul motoagregatelor formate din tractoare universale şi diverse maşini şi echipamente agricole: pluguri, grape, cultivatoare, tăvălugi, freze, semănătoare, burghie de forat gropi, maşini de plantat.
Lucrările de colectare a materialului lemnos sunt executate cu motoagregate formate din tractoare universale echipate corespunzător operaţiilor de adunat şi scosul-apropiatul materialului lemnos, tractoare forestiere cu şasiu articulat, tractoare cu graifăr şi cleşte hidraulic.
Operaţiile de manevrare a materialuluilemnos sunt executate cu tractoare universale, forestiere echipate corespunzător şi cu încărcătoare frontale în platformele primare sau în depozitele forestiere intermediare care se constituie cu scopul de depozitare a materialului lemnos pe termen relativ scurt.
Practicarea ocupaţiei presupune activităţi complexe, pentru asigurarea calităţii acestora fiind necesar un grad ridicat de profesionalism din partea motoristului şi respectarea riguroasă a normelor de sănătate şi securitate în muncă, de protecţia mediului şi de prevenire şi stingere a incendiilor.
Competenţe dobândite
• comunicarea interactivăla locul de muncă.
• lucrul în echipa.
• planificarea activităţii proprii.
• aplicarea normelor de securitatea şi sănătatea în muncă, protecţia mediului şi prevenire şi stingere a incendiului.
• executarea lucrărilor mecanizate în pepiniere şi culturi forestiere.
• executarea lucrărilor de colectare a materialului lemnos în parchete.
• exploatarea motoagregatelor şi maşinilor.
• întreţinerea şi repararea motoagregatelor.
• diagnosticarea defecţiunilor apărute la motoagregate.
• conducerea motoagregatelor şi maşinilor pe drumurile forestiere.
Atentie: acest curs nu este organizat de e-calificare.ro. Pentru detalii si informatii suplimentare va rugam sa va adresati organizatorului. Acuratetea informatiilor din anunt este responsabilitatea integrala a companiei care a publicat anuntul.