Curs Laborant chimist
DESCRIEREA OCUPATIEI
Prezentul standard se referă la activitățile desfășurate de laboranții din domeniul serviciilor de alimentare cu apă, cuprinzând competențele necesare.
Activitățile desfășurate de laboranții din domeniul serviciilor de alimentare cu apă sunt următoarele:
– menținerea în stare de utilizare a materialelor și instrumentelor pentru prelevare și analize;
– curățarea și pregătirea materialelor și instrumentelor pentru analize microbiologice (specifice numai pentru compartimentele de microbiologie ale laboratoarelor de alimentări cu apă);
– recoltarea probelor de apă din fluxul de tratare si distribuție, inclusiv conservarea și transportul acestora la punctele de efectuare a analizelor;
– pregătirea probelor și soluțiilor de lucru pentru efectuarea analizelor volumetrice;
– efectuarea cântăririlor, inclusiv verificarea balanțelor analitice și aducerea la masă constantă a probelor;
– stabilirea factorilor de corecție și efectuarea determinărilor volumetrice;
– efectuarea determinărilor prin metode instrumentale, incluzând verificarea aparatelor, etalonarea / calibrarea curentă și realizarea determinărilor propriu-zise;
– participarea la realizarea de analize microbiologice (specifică numai pentru compartimentele de microbiologie ale laboratoarelor de alimentări cu apă), incluzând însămânțarea probelor și incubarea acestora;
– calcularea și verificarea rezultatelor cu semnalarea abaterilor.
Realizarea activitătilor specificate anterior, considerate ca principale, implică următoarele activități suport:
– asigurarea cu materiale a locului de muncă, incluzând estimarea necesarului, verificarea, transportul și depozitarea acestora;
– aplicarea normelor de protecția muncii și paza și stingerea incendiilor, inclusiv luarea măsurilor de prim ajutor si raportarea pericolelor potențiale și a incidentelor;
– aplicarea normelor de igiena muncii prin obținerea avizului favorabil al medicului, urmărirea stării de sănătate proprii și asigurarea igienei la locul de muncă.
Totodată, procesul de muncă presupune ca laboranții din domeniul serviciilor de alimentare cu apă:
– să comunice eficient, realizând transmiterea și primirea informațiilor și prin participarea la discuții în grup pe teme profesionale;
– să lucreze în echipă, având în vedere identificarea sarcinilor proprii și participarea la realizarea sarcinilor care le revin în cadrul echipei.
Competenţe dobândite comunicarea la locul de muncă
desfăşurarea activităţii în echipă.
aplicarea normelor de igiena muncii.
aplicarea N.P.M şi P.S.I.
asigurarea materialelor la locul de muncă.
calculul şi verificarea rezultatelor.
efectuarea analizelor microbiologice.
efectuarea cântăririlor.
efectuarea determinărilor prin metode instrumentale.
efectuarea titrărilor.
întreţinerea şi depozitarea materialelor şi instrumentelor pentru prelevare şi analize.
pregătirea probelor pentru analize biologice.
pregătirea soluţiilor de lucru pentru analize volumetrice.
prelevarea probelor.
sterilizarea materialelor şi instrumentelor pentru analize microbiologice.
Programul cursului este structurat în trei secţiuni
sesiuni de formare “FACE to FACE” cu prezenţă în sala de curs.
sesiune de studiu – studiu individual şi rezolvare de teme specifice, cu asistenţă din
partea lectorilor A.C.C.R.C international, în perioadele premergătoare, pe parcursul cursului.
susţinerea examenului final.
Durata cursului:
PRETUL CURSULUI: