I) NORME IGIENICO-SANITARE ELEMENTARE
1.Notiuni generale de igiena a locului de munca
2.Igiena individuala a lucratorilor
3.Igiena locului de munca in unitatile alimentare
4.Igiena circuitului produselor alimentare
II) TOXIINFECTIILE ALIMENTARE
III) NOTIUNI GENERALE DE MICROBIOLOGIE A PRODUSELOR ALIMENTARE
1. Aprecierea calitatii produselor alimentare
2. Structura produselor alimentare.
MODULUL 1. CURS IGIENA CLUJ PENTRU SERVICII DE PRODUCŢIE, DEPOZITARE, TRANSPORT SI COMERCIALIZARE A ALIMENTELOR; INCLUSIV ALIMENTAŢIE PUBLICA SI A COLECTIVITĂŢILOR
Obiective operaţionale specifice:
1. Însuşirea noţiunilor teoretice privind riscurile pentru sănătatea populaţiei in relaţie cu calitatea alimentelor;
2. Însuşirea noţiunilor teoretice si practice privind igiena unităţilor de producţie, desfacere, depozitare, alimentaţie publica si colectiva, a mijloacelor de transport;
3. Însuşirea noţiunilor teoretice si practice privind protecţia personalului incadrat;
4. Însuşirea legislaţiei sanitare in domeniu.
Nivelul I: Curs igiena Cluj pentru instruirea managerilor, şefilor de secţie, directorilor pentru asigurarea calităţii etc. din unităţile cu profil alimentar (producţie, comercializare, depozitare, transport) si din unităţile de alimentaţie publica si colectiva
1. Cunoaşterea si aplicarea legislaţiei in domeniu – condiţie obligatorie pentru producătorii din industria alimentara
2. Cunoasterea si respectarea cerinţelor de igiena pentru funcţionarea unităţilor cu profil alimentar si pentru producerea de alimente sigure pentru sănătatea publica (consum uman):
– amplasarea unităţilor si asigurarea circuitelor conform normelor de igiena
– dotarea cu utilaje si întreţinerea lor (igienizare)
– funcţionarea in conformitate cu cerinţele de igiena in procesul tehnologic (cerinţe HACCP)
– cerinţe de igiena privind produsul finit
– igiena personalului
Nivelul II: Curs igiena Cluj pentru instruirea operatorilor din industria alimentara si din unităţile de alimentaţie publica si colectiva si a vânzătorilor in funcţie de tipul de activitate (lapte si produse lactate, carne si preparate din carne si peste, pâine si produse de panificaţie, zahăr si produse zaharoase etc.)
1. Însuşirea unor cunoştinţe minime privind legislaţia in domeniu
2. Respectarea normelor de igiena pe intreg fluxul tehnologic, inclusiv cerinţe HACCP
3. Respectarea normelor de igiena pentru siguranţa produsului alimentar (pentru produsele de origine animala se are in vedere si legislaţia sanitar-veterinara)
4. Cunoaşterea si respectarea normelor de igiena pentru spaţiul de comercializare si depozitare
5. Cunoaşterea si respectarea normelor de igiena pentru produsul expus si vândut
6. Respectarea normelor de igiena individuala
Nivelul III: Curs igiena Cluj pentru instruirea personalului de ingriiire din sectorul alimentar si din unităţile de alimentaţie publica si colectiva
1. Cunoaşterea noţiunilor de igiena privind spatiile de lucru
2. Cunoaşterea noţiunilor de igiena privind anexele social- sanitare
3. Cunoaşterea noţiunilor de igiena privind igiena personala
4. Folosirea corecta a materialelor şi substanţelor utilizate la curăţenie, dezinfectie si dezinsectie.
MODULUL 2: CURS IGIENA CLUJ PENTRU SERVICII DE CURĂŢENIE IN UNITĂŢI DE ASISTENTA MEDICALA, COLECTIVITĂŢI DE COPII SI TINERI, UNITĂŢI DE CAZARE HOTELURI, MOTELURI, CABANE, ETC.
Obiective operaţionale specifice:
1.Însuşirea noţiunilor teoretice si practice privind prevenirea transmiterii si multiplicării germenilor în unităţile de asistenţă medicală
2. Însusirea noţiunilor teoretice si practice privind profilaxia infecţilor nosocomiale
3. Însusirea noţiunilor teoretice si practice privind asigurarea unor condiţii de mediu tară risc pentru personal, bolnavi şi alte categorii
MODULUL 3: CURS IGIENA CLUJ PENTRU PRODUCŢIA Şl DISTRIBUŢIA APEI POTABILE, INCLUSIV A APEI POTABILE SI ÎMBUTELIATE
Obiective operaţionale specifice:
1. însuşirea noţiunilor teoretice privind riscurile pentru sănătatea populaţiei în relaţie cu calitatea apei potabile;
2. însuşirea noţiunilor teoretice şi practice privind cerinţele de igienă pentru unităţilor de producţie, îmbuteliere, transport, stocare, distribuţie şi pentru materiale şi reactivii în contact cu apa potabilă
3. însuşirea noţiunilor teoretice şi practice privind protecţia personalului încadrat;
4. însuşirea legislaţiei sanitare în domeniu,
MODULUL 4. CURS IGIENA CLUJ PENTRU SERVICII DE ÎNGRIJIRE CORPORALA
Obiective operaţionale specifice:
1. Cunoaşterea si aplicarea noţiunilor generale privind clasificarea unităţilor prestatoare de servicii.
2. Cunoaşterea si respectarea cerinţelor de igiena pentru funcţionarea unităţilor prestatoare de servicii.
3. Însuşirea noţiunilor privind riscul pe sănătate in relaţie cu conditile din unităţile prestatoare de servicii.
4. Cunoaşterea noţiunilor de igiena personala.
5. Folosirea corecta a substanţelor utilizate la dezinfectie, curăţenie si dezinsectie,
MODULUL