Barmanul preparator asigură prepararea băuturilor în amestec, pregătirea celor care se servesc ca atare şi servirea clienţilor de la tejgheaua bar şi de la mese.
Se ocupă de aprovizionarea cu mărfuri, depozitarea şi conservarea acestora. Participă împreună cu ceilalţi membri ai echipei la întreţinerea şi curăţenia barului, a mobilierului, utilajelor şi inventarului de servire. Răspunde de existenţa în bar a utilajelor, inventarului şi ustensilelor necesare, într-o perfectă stare de curăţenie şi funcţionare.
Barmanul preparator participă la aranjarea (mise-en-place-ul) barului pentru primirea şi servirea clienţilor. Se preocupă cu profesionalism de întocmirea listei de bar, pornind de la oferta unităţii. Barmanul preparator răspunde de respectarea cu stricteţe a normelor de de securitate şi sănătate în muncă, igienico-sanitare la locul de muncă, inclusiv în spaţiile anexă (depozite).
În afară de cunoştinţele de bază teoretice şi practice, trebuie să stăpânească bine comunicarea în limbi străine (în principal engleza) şi utilizarea calculatorului.
Barmanul preparator contribuie la crearea prestigiului sectorului şi implicit, a unităţii de alimentaţie publică, prin respectarea regulilor privind calitatea serviciilor şi promovarea acestora.