Vopsitorul industrial este persoana care realizează lucrări de vopsitorie pe o gamă variată de produse simple sau complexe, din metal, lemn, plastic, fibră de sticlă. Vopsirea este procesul tehnologic de acoperire cu unul sau mai multe straturi de vopsea sau lac a diferitelor obiecte, în urma căruia acestea capătă culoarea şi aspectul exterior necesare. Metodele de realizare ale vopsirii sunt diferite, cum ar fi: pensulare, imersare, şpriţuire cu pistolul de vopsit, instalaţii de vopsire cu pulberi în câmp electrostatic, instalaţii de vopsire cu vopsea caldă. Aceste lucrări sunt realizate în scopul protejării metalului împotriva coroziunii şi lemnului împotriva agenţilor biochimici, constituind un gen predominant de finisare, venind în acelaşi timp şi în scopuri decorative.
Activitatea de vopsire se desfăşoară în ateliere special amenajate, cu controlul umidităţii şi al temperaturii, luminozitate bună, sisteme de exhaustare, cabine de finisare, cabine de uscare. In aplicarea vopselelor apar dificultăţi care depind de o serie de parametrii de lucru care trebuie respectaţi cu stricteţe, aşa cum sunt: reglarea corectă a duzei în funcţie de vâscozitatea vopselei, unghiul de lucru, distanţa optimă de lucru. In executarea operaţiilor procesului de vopsire pot apărea dificultăţi care depind de forma suprafeţei care urmează a fi vopsită, de felul în care au fost executate operaţiile de pregătire a suprafeţelor, de clasa de finisare a produsului şi de gradul de mecanizare a procesului de vopsire.
De capacitatea profesională a vopsitorului depinde folosirea raţională a utilajului de vopsire, a lacurilor şi vopselelor celor mai indicate pentru un anumit tip de suprafaţă şi calitatea vopsirii acestei suprafeţe.
Vopsitorul foloseşte o mare diversitate de materiale : materiale abrazive, materiale de ştergere, solvenţi, degresanţi, bandă adezivă, materiale protectoare, chituri, grunduri, adjuvanţi, vopsele, lacuri, ş.a. Echipamentele de lucru folosite, începând de la unelte specifice simple: spacluri, raşchete, perie de sârmă, pensule, la utilajele şi instalaţii complexe: pistoale de diferite tipuri, băi de imersie, roboţi de vopsire, cabine speciale, instalaţii speciale de vopsit (cu pulberi, cu vopsea caldă).
Principalele activităţi pe care le desfăşoară vopsitorul sunt:
Pregătirea suprafeţelor de vopsit
Pregătirea materialelor pentru vopsit
Executarea lucrărilor de vopsire şi finisare
Aplicarea tratamentelor speciale
Manipularea pieselor
Vopsitorul industrial posedă cunoştinţe în legătură cu:
Utilizarea şi întreţinerea SDV-urilor, utilajelor, instalaţiilor şi echipamentelor din dotare şi parametrii de funcţionare ai acestora
Metode de identificare ale suprafeţelor şi zonelor ce urmează a fi vopsite la o diversitate de piese simple sau complexe
Metode de pregătire a suprafeţelor pentru vopsire
Caracteristicile fizice şi chimice ale materialelor utilizate în procesul de vopsire şi modul de utilizare şi aplicare al acestora, în funcţie de natura suprafeţelor pe care se aplică
Defectele ce pot apărea în timpul operaţiilor de vopsire, cauzele care le generează şi modul de eliminare al acestora
Criteriile de calitate ale lucrărilor de vopsire efectuate
Competențe profesionale dobândite în urma cursului:
Comunicare în limba maternă
Comunicare în limbi străine
Competenţă matematică şi competenţe de bază în ştiinţă şi tehnologie
Competenţe informatice
Competenţe sociale şi civice
Spirit de iniţiativă şi antreprenoriat
Exprimare şi conştiinţă culturală
Aplicarea prevederilor legale referitoare la sănătatea şi securitatea în muncă şi în domeniul situaţiilor de urgenţă
Aplicarea normelor de protecţie a mediului
Aplicarea procedurilor de calitate
Organizarea locului de muncă
Întreţinerea echipamentelor de lucru
Pregătirea suprafeţelor de vopsit
Pregătirea materialelor pentru vopsit
Executarea lucrărilor de vopsire şi finisare
Aplicarea tratamentelor speciale
Manipularea pieselor
Atentie: acest curs nu este organizat de e-calificare.ro. Pentru detalii si informatii suplimentare va rugam sa va adresati organizatorului. Acuratetea informatiilor din anunt este responsabilitatea integrala a companiei care a publicat anuntul.