Care este impactul conflictului familie-munca asupra motivatiei angajatului

Tot mai multe studii din domeniul resurselor umane traseaza urmatoarele concluzii ce au in prim plan angajatii performanti: un angajat cu un nivel ridicat al satisfactiei legate de munca pe care o presteaza este un angajat motivat.

Motivarea angajatilor – scurt istoric

La inceputul anilor 1890, Frederick Winslow Taylor afirma ca ceea ce motiveaza un angajat este recompensa financiara.

Inca din 1920, aceasta paradigma a fost demontata rapid in cadrul Miscarii Relatiilor Umane, initiate de experimentele Hawthorne. Astfel, angajatii sunt mai degraba motivati de un cumul de factori sociali decat de recompensele financiare.

Intr-un astfel de context, recompensele cautate de un angajat nu se opresc doar la factorul financiar, ci includ si nevoile de afiliere, de realizare si implicare intr-un job care sa le aduca satisfactie.

Aproape un secol mai tarziu, piata muncii a evoluat si acum include in proportii egale femeile si barbatii, facandu-se constrangeri accentuate asupra vietii angajatului si astfel motivarea lui devine o sarcina din ce in ce mai dificila.

Realitatea zilelor noastre portretizeaza in mod diferit fata de acum 50 de ani rolurile distincte ce atribuiau barbatilor sfera economica a muncii platite si femeilor sfera neplatita a muncilor casnice.

Noile realitati economice au dus la modificarea sferelor familiei si muncii si la obligarea ambelor genuri sa fie implicate in activitati aducatoare de beneficii economice.

Astfel, aceasta permeabilitate rezulta intr-un fenomen de deturnare – experienta muncii afecteaza viata de familie si invers.

Pe de-o parte, acest fenomen duce la un feedback pozitiv, crescand productivitatea si motivatia in munca.

Insa, avem parte si de reversul medaliei cand solicitari conflictuale fac dificila indeplinirea cerintelor asociate diferitelor roluri.

Astfel, motivatia si performanta angajatului au de suferit – atitudinile, capacitatile si energia pe care le poate investi la un loc de munca sunt consumate in conflicte generate de permeabilitatea rolurilor.

Solutii?

Specialistii in resurse umane au identificat predictorii compatibilitatii dintre munca si familie: autonomia si controlul asupra orarului de lucru.

Flexibilitatea in planificarea activitatilor pare sa fie o solutie salvatoare. In studiile facute de Hewitt Associates (consultanta in resurse umane) se arata ca nivelurile ridicate de angajament ale angajatilor determina o performanta organizationala mai ridicata.

Ce determina acest angajament in viziunea firmei de consultanta in resurse umane:

Calitatea Vietii – mediul de lucru, echilibrul munca-viata personala, siguranta;

Munca – motivatie intrinseca, sarcinile de lucru, reusursele;

Proceduri – politici, HR;

Oameni – colegi de lucru, manager, leader senior;

Compensare – salariu, beneficii;

Oportunitati – recunoastere, oportunitati de cariera.

Concluzionand, un angajat care simte ca organizatia face eforturi pentru a-l sprijini in demersurile sale personale, va fi cel mai probabil un angajat productiv, care va recompensa efortul organizatiei prin performanta la locul de munca si fidelitate.

Sursă:

Determinanti ai motivatiei in munca – De la teorie la analiza realitatii organizationale – Ticu Constantin (coordonator) – Editura Universitatii ‘Alexandru Ioan Cuza’ Iasi (2009)

Impactul conflictului familie-munca asupra motivatiei angajatului si performantei sale in munca. Strategii si programe actuale – Oana Danila

Despre proiect: Global Commercium Development SRL in parteneriat cu Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca Prahova, Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca Tulcea, Optimcode Integration si Agrafics Communication implementeaza in perioada septembrie 2021 – septembrie 2023, proiectul ‘’ABILitati pentru TINEri, ABILitati pentru un viitor sustenabil!’’, avand ca obiectiv cresterea gradului de ocupare si a nivelului de competente a cel putin 1052 tineri NEETs someri, cu varsta intre 16-29 ani, inregistrati la Serviciul Public de Ocupare, cu rezidenta in regiunile SV Oltenia, Sud Muntenia si Sud Est, prin asistare complexa & integrata (informare, formare, servicii specializate pentru ocupare, dezvoltare afaceri etc.)

Activitatea urmareste stimularea ocuparii prin diferite servicii asigurate tinerilor NEET – fiind adresata tuturor tinerilor NEETs pentru toate nivelurile de ocupabilitate, inclusive celor de nivel A ‘’usor ocupabil’’.

Serviciile specializate oferite in cadrul acestei activitati constau in:

- Activitati de mediere pentru intrarea pe piata muncii a tinerilor NEETs din regiunile vizate, pentru cel putin 1052 de tineri NEETs;

- Organizarea de sesiuni de consiliere profesionala/dezvoltare personala si cresterea stimei de sine pentru cel putin 1052 de tineri NEETs;

- Organizarea a cel putin 9 burse de munca pentru tinerii NEETs in cele 3 regiuni vizate.

Beneficiaza si tu de aceste oportunitati gratuite de dezvoltare personala si profesionala!

Contacteaza-ne: https://forms.gle/e6Y3QQCW8F2NgQ9y6


Disclaimer: Acest articol a fost adaugat de firma Optimcode Integration si nu reprezinta oficial punctul de vedere sau pozitia administratorului portalului e-calificare.ro”